Diabetes och fotvård

Laddar...

Vi skickar ett mejl till dig när produkten är tillbaka i lager

Genom att klicka på Skicka godkänner du vår policy gällande personuppgifter.

Diabetiker får lättare sår på fötterna än andra och om det inte upptäcks och behandlas i tid kan det i värsta fall leda till amputation. Det är därför viktigt med daglig fotvård för dig med diabetes.


Diabetes och fotvård

Fotvård för diabetiker

För personer med diabetes är fotvården av yttersta vikt. Eftersom de lätt kan utveckla sår på grund av potentiella skador på blodkärl och nerver, bör de bli "experter" på sina egna fötter. En daglig inspektion av fötterna kan hjälpa till att tidigt upptäcka tecken på skador, rodnad eller sår. Regelbunden tvätt, insmörjning, rätt klippning av naglarna, rätt typ av skor och strumpor är också viktigt.

Varför är medicinsk fotvård vid diabetes viktigt?

Det är avgörande för diabetiker att ta hand om sina fötter eftersom de lätt kan utveckla sår. Sådana sår kan bli allvarliga om de inte behandlas tidigt. Diabetiker som har förhöjt blodsocker under längre tid kan på sikt få skador på blodkärl och nerver. Detta kan ge försämrad blodcirkulation och nedsatt känsel i fötterna. Dålig blodcirkulation och nedsatt känsel kan i sin tur leda till att du lättare får sår och att sår läker saktare och att skador eller sår kan vara svåra att upptäcka. 

Bra blodsockerkontroll och bra fotvård med diabetes kan förebygga sår och skador, och samtidigt göra det enklare att upptäcka eventuella sår tidigare.

Fotvård för diabetes typ 2

Diabetes typ 2 påverkar kroppens förmåga att använda insulin korrekt. De som har typ 2-diabetes kan vara mer benägna att ha övervikt, vilket kan lägga extra tryck på fötterna. Detta, tillsammans med de vanliga komplikationerna av diabetes, innebär att regelbunden fotvård är nödvändig. Det rekommenderas att de följer fotvårdstipsen som nämns ovan, samt att ha extra uppmärksamhet på att undvika sår och tryckpunkter, särskilt om de också lider av perifer neuropati.

Fotvård för diabetes typ 1 – likt diabetes typ 2

Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom där kroppen inte kan producera insulin. Även om den främsta orsaken skiljer sig från typ 2, är rekommendationerna för fotvård liknande. Regelbunden inspektion, korrekt hygien och att undvika sår är avgörande. Personer med typ 1-diabetes kan uppleva andra komplikationer som påverkar deras fotvård, särskilt om de har haft sjukdomen sedan barndomen. De bör regelbundet rådgöra med sina läkare om specifik vård.

Fotvårdstips till diabetiker

Du kan göra mycket själv för att ta hand om dina fötter! Fotvård för diabetiker kan vävas in i den dagliga rutin och minimera problemen:

  • Undersök dagligen: Använd en spegel för att undersöka fotens undersida.
  • Tvätta fötterna varje dag i ljummet vatten med ljummet vatten (under 37 °C). Torka fötterna noga, särskilt mellan tårna.
  • Ta gärna ett fotbad då och då, men i max 5 minuter och använd ljummet vatten (under 37 °C). Om du har sår på fötterna ska du inte ta fotbad.
  • Använd en fet fotkräm dagligen. Här kan du se våra fotkrämer.
  • Klipp naglarna rakt över och runda av hörnen försiktigt med en fil. Håll naglarna ganska korta så att de inte gnider emot de andra tårna.
  • Använd bra och rymliga skor men som ändå sitter bra på foten (de ska inte "tjippa" i hälen).
  • Använd bekväma och mjuka strumpor som inte är hårt stickade. Byt strumpor dagligen.
  • Hård hud bör avlägsnas av fotterapeut.
  • Använd inte liktornsplåster eller vårtmedel med frätande ämnen.

Det är samtidigt viktigt att undersöka fötterna regelbundet hos läkare, fotterapeut eller sköterska.

Varför får du aldrig klippa naglarna på någon med diabetes på fel sätt?

Personer med diabetes är särskilt känsliga för fotkomplikationer på grund av potentiella skador på blodkärl och nerver. För diabetiker kan en enkel skärskada på tån eller inåtväxande nagel snabbt förvärras och bli en infektionsrisk. Diabetiker bör klippa sina naglar rakt över och runda av hörnen försiktigt med en nagelfil. Om man klipper nageln för nära “nagelbädden” eller “nagelplattan”, och särskilt för långt in i hörnet, ökar risken för en inåtväxande nagel, vilket kan orsaka smärta, rodnad och infektion. Därför bör naglarna klippas varsamt och nagelfil användas för att minska risken för skador. 

Har man rätt till fotvård om man är diabetiker?

Fotrelaterade komplikationer utgör en av de mest kostsamma utgifterna bland diabetesrelaterade komplikationer. Fotsår är ett av de vanligaste skälen till sjukhusvistelser för personer med diabetes. 

Därför är det hög tid att fokusera på fötterna. Varje person med diabetes bör genomgå en årlig fotundersökning och informeras om hur de bäst sköter sina fötter hemmavid. 

Vem har rätt till gratis fotvård?

Alla inom riskkategori 2 till 4 är berättigade till medicinsk fotvård för diabetiker, men det finns diskussioner kring att detta är bristande i likvärdighet och uppmärksamhet över hela landet.

Är diabetesvård gratis?

Patienter kan behöva betala en avgift som kan variera beroende på region för vissa tjänster, tills de har uppnått högkostnadsskyddet. När högkostnadsskyddet har uppnått en viss nivå är diabetesvård gratis. Högkostnadsskyddet innebär att patienter betalar en begränsad summa under ett kalenderår. Mediciner, inklusive de för diabetes, har också ett högkostnadsskydd på apoteket som också gäller på årsbasis.

När bör du uppsöka läkare?

Källa: Svenska Diabetesförbundet 

Publicerad 20220224 Uppdaterad: 20230920

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning