Vad är A-vitamin?
- A-vitamin är en fettlöslig vitamin som lagras i levern.
- A-vitamin kan vara giftig i stora mängder.
- Karotenoider är ämnen som ombildas till A-vitamin i kroppen och kallas ofta provitamin A. En välkänd karotenoid är beta-karoten.
- Normalt intag av A-vitamin är mycket viktigt för gravida, både alltför låga och alltför höga doser kan skada fostret.
Vilken funktion har vitaminen i kroppen?
A-vitamin är mycket viktigt för normal syn och särskilt mörkersyn. Dessutom är A-vitamin viktig för normal celldelning (särskilt i fosterstadiet), bibehållet immunförsvar och underhåll av hud och slemhinnor. A-vitamin är också viktig för normal växt och utveckling hos barn och unga.
Källor till A-vitamin i kosten:
Bra källor till A-vitamin och till karotenoider (provitamin A) i kosten är fet fisk, lever, ägg, mjölkprodukter, gulröda och gröna grönsaker.
Vad händer vid brist på A-vitamin?
Exempel på tecken på A-vitaminbrist är försämrad mörkersyn, försämrad tillväxt hos barn, tecken på nedsatt immunförsvar, aptitlöshet och torr hud. Vid långvarig brist på A-vitamin kan man få bestående ögonskador och i värsta fall mista synen fullständigt.
Brist på A-vitamin hos gravida kan leda till fosterskador.
Vad händer vid för högt intag?
Höga doser A-vitamin är giftigt och kan leda till allvarlig förgiftning. Det är därför viktigt att se till att man inte får i sig för mycket A-vitamin. Huvudvärk, illamående, synrubbningar och irritation är exempel på symptom vid för högt intag av A-vitamin. De flesta förgiftningar med A-vitamin beror på för högt intag under lång tid.
För högt intag av A-vitamin hos gravida kan leda till fosterskador.
Råd och tips om tillskott av A-vitamin:
Personer med nedsatt fettupptag från tarmen, dålig matlust eller de som med en A-vitaminfattig kost bör tillföras extra A-vitamin.
Multivitamin-mineraltillskott är ett bra sätt att få i sig A-vitamin. Om du äter andra kosttillskott bör bara ett av dem innehålla A-vitamin. Tillskottet bör tas tillsammans med fettrik mat.
Källa: Livsmedelsverket, 1177 Vårdguiden