Vad är vitamin E?
- Vitamin E är en fettlöslig vitamin och lagras i kroppens fettvävnad och lever.
- Alfa-tokoferol och tokotrienoler är olika former av E-vitamin.
Vad gör den för kroppen?
Vitamin E:s viktigaste funktion är dess antioxidanteffekt. Vitamin E skyddar fettet i kroppens celler och väv mot skadlig nedbrytning och cellskador.
Källor i kosten
Bra källor till vitamin E i kosten är vegetabiliska oljor, fullkornsprodukter, nötter och avokado.
Rekommenderat dagligt intag
- Barn under 10 år: 3-6 mg
- Kvinnor över 10 år: 8-10 mg
- Män över 10 år: 7-8 mg
- Gravida: 10 mg
- Ammande: 11mg
Rekommendationerna för dagligt intag av vitamin E till barn, kvinnor och man beror på ålder.
Vad händer vid brist på vitaminen?
Brist på vitamin E är relativt sällsynt. Men, prematura barn och personer med sjukdomar som ger kronisk lågt fettupptag från tarmen är exempel på grupper som är mer utsatta för brist på vitaminen. Symptom på vitamin E-brist är neurologiska förändringar, som till exemepl ostadig gång.
Vad händer vid för högt intag?
Risken för förgiftning med vitamin E är mycket låg. Höga doser vitamin E kan dock ge obehag i form av diarré och illamående.