Vårtor på händer och fötter

Vårtor på händer och fötter är något som många har haft. Vårtor kan vara smärtsamma, till exempel om de sitter precis bredvid varandra. Men vårtor är i regel helt ofarliga. Fotvårtor smittar lätt i omklädningrum och simhallar och andra offentliga platser där du går barbent. 

 

Handvårtor och fotvårtor: orsak, symtom & behandling

Hand- och fotvårtor är vanliga hudåkommor som orsakas av ett virus. De kan orsaka smärta och obehag och sprids lätt genom direktkontakt. Vanligtvis kan vårtor försvinna av sig själva tack vare vårt immunförsvar, vill du påskynda processen kan du själv behandla vårtorna. Fortsätt läs för att lära dig mer om vårtor och hur du kan göra dig av med dem! 

Vad är en vårta?

Vårtor är en vanlig hudåkomma som drabbar många människor. Även fast vårtor i regel är helt ofarliga, kan de orsaka obehag och smärta, speciellt om de sitter tätt bredvid varandra. Vårtor utvecklas vanligtvis på fötterna, särskilt på trampdynorna och hälarna men förekommer även på händer och andra delar av kroppen. Vårtor är smittsamma och du riskerar att bli smittad av vårtor vid direktkontakt med andra som har vårtor eller via föremål. 

Symptom:

  • Förhårdnader på huden
  • Små, knottriga utväxter med grov yta 
  • Smärta eller ömhet vid tryck
  • Klåda på eller runt vårtan
  • Svarta prickar på ytan av vårtan (endast vissa typer av vårtor)

Här hittar du produkter som kan hjälpa vid vårtor