Handvårtor och fotvårtor: orsak, symtom & behandling
Hand- och fotvårtor är vanliga hudåkommor som orsakas av ett virus. De kan orsaka smärta och obehag och sprids lätt genom direktkontakt. Vanligtvis kan vårtor försvinna av sig själva tack vare vårt immunförsvar, vill du påskynda processen kan du själv behandla vårtorna. Fortsätt läs för att lära dig mer om vårtor och hur du kan göra dig av med dem!
Vad är en vårta?
Vårtor är en vanlig hudåkomma som drabbar många människor. Även fast vårtor i regel är helt ofarliga, kan de orsaka obehag och smärta, speciellt om de sitter tätt bredvid varandra. Vårtor utvecklas vanligtvis på fötterna, särskilt på trampdynorna och hälarna men förekommer även på händer och andra delar av kroppen. Vårtor är smittsamma och du riskerar att bli smittad av vårtor vid direktkontakt med andra som har vårtor eller via föremål.
Symptom:
- Förhårdnader på huden
- Små, knottriga utväxter med grov yta
- Smärta eller ömhet vid tryck
- Klåda på eller runt vårtan
- Svarta prickar på ytan av vårtan (endast vissa typer av vårtor)
Här hittar du Dr Yglos vårtfryspenna som kan hjälpa vid vårtor
Varför får man vårtor?
Vårtor orsakas av en virusinfektion i huden. I området där viruset befinner sig blir huden tjock och grov och en vårta bildas. Viruset som orsakar hand- och fotvårtor tillhör virusgruppen papillomavirus och trivs i fuktiga miljöer, såsom fuktiga handdukar, duschar, simbassänger och omklädningsrum.
För att viruset ska spridas behöver det en öppning i huden, till exempel:
- Sår eller sprickor i torr hud
- Skär- eller skrapsår
- Fuktig hud efter längre tid i vatten
Barn och vårtor
Vårtor bland barn är speciellt vanligt i skolåldern och kan spridas snabbt i skolor och förskolor. Om ditt barn har vårtor, se till att täcka vårtan/vårtorna med ett plåster eller ett förband för att minska risken för spridning. Barn rekommenderas oftast en mildare behandling av vårtor än vuxna.
När bör jag söka vård?
Ja, vårtor är smittsamt. Viruset som orsakar dem kan smitta vid direktkontakt med andra som har vårtor eller via föremål. Ett typiskt exempel är att du kan få vårtor när du har gått barfota på offentliga ställen där många går utan skor eller strumpor som till exempel i simhallen.
- Du har fotvårtor som orsakar stort obehag, till exempel smärta, sår eller blödning.
- Du har vårtor på andra områden än händer eller fötter.
- Om du har diabetes och behöver hjälp med att behandla dina vårtor.
Hand- och fotvårtor – behandling
Hur får man bort vårtor?
Du kan själv behandla vårtorna med antingen en upplösande behandling eller en frysbehandling som båda är säkra och effektiva metoder för att ta bort vårtor. Är vårtan mycket stor eller om den inte försvinner efter behandling kan det vara nödvändigt att söka sjukvård för att få hjälp.
Upplösande behandling:
Det finns flera typer av upplösande behandlingar, men den vanligaste är att använda sig av en behandling som innehåller salicylsyra. Salicylsyra fungerar genom att bryta ner det yttre lagret av vårtan och avlägsna döda hudceller.
Förbered fotvårtor inför behandling genom att mjuka upp och rengöra huden med ett fotbad, på så sätt kan medlet enklare tränga in i huden och verka. Applicera medlet på vårtan enligt instruktionerna. Tänk på att en upplösande behandling kan ta tid och att det kan krävas flera behandlingar innan vårtan försvinner helt.
Frysbehandling:
Frysbehandling är en annan vanlig metod för att ta bort vårtor. Behandlingen fungerar genom att man applicerar kyla på vårtan, vilket orsakar skada på cellerna i vårtan. Detta leder till en reaktion från immunsystemet som hjälper till att avlägsna den skadade vävnaden. Efter omkring 10-14 dagar svartnar vårtan och faller av.
I regel räcker det med en behandling, men behandlingen kan behöva upprepas. Skulle vårtorna kvarstå efter tre behandlingar bör du söka hjälp från sjukvården.
Avlastande plåster:
Avlastande vårtplåster är en vanlig behandling för att lindra smärta och obehag från fotvårtor. Dessa plåster är utformade för att skydda och isolera vårtan från tryck och friktion från skor och strumpor.
Tips på hur du undviker vårtor:
- Dela inte handduk, nagelsax, strumpor, eller skor med andra.
- Bär badtofflor i gemensamma duschar eller badhus.
- Täck över din vårta med ett vattentätt plåster när du går och simmar.
- Skrapa eller pilla inte på din, eller någon annans vårta.
- Bit inte på naglarna.