Gör fötterna redo för semestern

Har du försummat dina fötter under vinterhalvåret? Här är en enkel fotbehandling i fem steg som ger dig välvårdade fötter som du kan visa i sandaler. 

1: Fotbad

Sätt av ordenligt med tid, särskilt om det är första gången du ska vårda fötterna ordentligt efter vintern. Tänk dig att detta är grundarbetet och så blir nästföljande gånger mer som underhållsarbete. Fyll en balja eller hink med vatten, så varmt som möjligt, men inte varmare än att du kan stoppa ner fötterna i vattnet. Häll gärna i lite fotsalt om du har det. Om inte går så går det bra att använda vanligt badsalt eller badolja. Sitt med fötterna i vattnet i 5 till 15 minuter. Perfekt att göra framför tv:n!

2: Peeling

När huden har mjukats upp av vattnet är det lättare att peela bort hård hud från fotsulan. Använd gärna en elektrisk fotfil, den filar mer effektigt än de flesta vanliga fotfilar gör. När du är färdig med filandet kan du gärna gå över fötterna en gång till med en fot- eller kroppspeeling med korn. 

3: Pedikyr

Så kommer vi till tånaglarna. Klipp dem rakt av med en sax eller nagelsax och runda av dem lätt i kanterna med en nagefil. De måste också tvättas ordenligt. Köp pedikyrpinnar, de är spetsiga i ena änden och trubbiga i den andra. Använd den spetsiga änden till att rensa ordentligt under och runt naglarna och den trubbiga för att skjuta tillbaka nagelbanden. Om du sedan har torr hud runt naglarna så kan du fila bort den med en nagelfil. 

4: Vård

Efter rengöringen behöver fötterna fukt, massor av fukt. Smörj in fötter och tår ordentligt med fotkräm eller en annan fet kräm. Efteråt är det bra att låta fotkrämen få tid att sjunka in innan du börjar att gå runt så att all kräm inte hamnar på golvet. Om du inte gillar nagellack så är du färdig med fötterna nu, de som gillar lite färg på naglarna kan fortsätta till nästa punkt.

5: Nagellack

Fila lite över nagelytan för att jämna ut strukturen på tånageln, det får också lacket att sitta bättre. En annan sak som förlänger hållbarheten är att ta bort allt fett på tånageln med nagellackborttagningsmedel. Börja sedan med ett lager underlack och låt det torka. Sedan lägger du på ett par lager färgat lack, för att sedan avsluta med ett lager överlack så att färgen håller längre.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning