Nästäppa – barn

Laddar...

Vi skickar ett mejl till dig när produkten är tillbaka i lager

Genom att klicka på Skicka godkänner du vår policy gällande personuppgifter.

Nästäppa är ett vanligt problem hos barn, särskilt spädbarn och bebisar. Det kan bero på flera olika orsaker, till exempel förkylning, allergi, torr luft eller främmande föremål i näsan.

Täppt i näsan – spädbarn

Nästäppa kan göra det svårt för barnet att andas, äta och sova. Därför är det viktigt att försöka lindra besvären så gott det går. Om du har lite äldre barn som är förkylda så kan du läsa mer om det här.

Nästäppa hos spädbarn

Om ditt barn är täppt i näsan kan du prova några av följande tips:

  • Bröstmjölk eller koksaltlösning: Några droppar bröstmjölk eller koksaltlösning (beställ här) i varje näsborre kan hjälpa till att lösa upp slemmet och minska svullnaden i näsan. Bröstmjölk har också en naturlig avsvällande effekt .
  • Näsdroppar: För äldre barn kan du använda näsdroppar som innehåller xylometazolin eller oxymetazolin (finns på apotek). Dessa droppar verkar snabbt och länge, men får inte användas mer än tio dagar i följd eftersom de kan orsaka beroende och skada slemhinnan.
  • Näsfrida eller nässug: Om ditt barn har mycket snor i näsan kan du försiktigt suga ut det med en näsfrida eller en nässug (köp här). Detta kan underlätta andningen och minska risken för öron- eller bihåleinflammation. En nässug är en liten plastbehållare med en slang som du kan använda för att suga ut slemmet ur näsan. För att använda en nässug ska du klämma ihop behållaren innan du för in den i barnets näsborre. Släpp sedan på behållaren så att den suger upp slemmet. Upprepa detta i båda näsborrarna och töm sedan behållaren i en servett eller papperskorg. En bomullspinne är en liten pinne med bomull i ändarna som du kan använda för att torka bort slemmet ur näsan. Var försiktig så att du inte skadar nässlemhinnan när du använder dessa redskap. 
  • Fuktig luft: Torr luft kan irritera och torka ut slemhinnan i näsan. Därför kan det vara bra att se till att luften i barnets rum är fuktig nog. Du kan till exempel använda en luftfuktare, en skål med vatten eller hänga upp blöta handdukar.
  • Höja huvudändan: Om ditt barn har svårt att sova på grund av nästäppa kan du prova att höja huvudändan av sängen lite grann. Detta kan minska trycket i näsan och underlätta andningen. Du kan till exempel lägga en kudde eller en handduk under madrassen.

Om ditt spädbarn är täppt i näsan, finns det några saker du inte ska göra. Till exempel:

  • Använd inte nässpray eller näsdroppar som innehåller medicin, eftersom de kan vara skadliga för små barn.
  • Använd inte bomullstops eller andra föremål för att rensa näsan, eftersom de kan skada nässlemhinnan eller orsaka infektioner.
  • Försök inte att suga ut snoret med munnen, eftersom du kan överföra bakterier eller virus till barnet eller dig själv.
  • Tvinga inte barnet att andas genom näsan om det är svårt, eftersom det kan leda till andningsproblem eller ångest.

Hur ofta ska jag torka bort snor på min bebis?

Du kan torka bort snoret så ofta som behövs, men var försiktig så att du inte irriterar näsan. Om barnet har feber, andningsbesvär eller andra symtom, kontakta en läkare.

Om ditt barn har kraftig nästäppa som inte blir bättre trots egenvård, eller om det förekommer andra symtom som feber, hosta, andnöd, snarkning, sömnstörningar eller blod i snoret, bör du kontakta en läkare för att utesluta andra sjukdomar som kan kräva behandling. Exempel på sådana sjukdomar är övre luftvägsinfektioner, allergier, bihåleinflammation, främmande föremål i näsan eller obstruktiv sömnapné.

Här hittar du massor av bra saker för din lilla bebis

Källor:

Andningssvårigheter - Rikshandboken i barnhälsovård https://www.rikshandboken-bhv.se/pediatrik/andning-och-luftvagar/andningssvarigheter/

Näsa och nysning hos nyfödd - Karolinska https://www.karolinska.se/for-patienter/graviditet-och-forlossning/for-den-nya-familjen/barnets-forsta-vecka/nasa-och-nysning/

Täppt i näsan – bästa tipsen för att lindra barnets täppta näsa https://loppi.se/tappt-nasan-basta-tipsen-dig-som-kampar-med-barnets-tappta-nasa/

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning