Polycystiskt ovariesyndrom

Polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, innebär att flera (poly) vätskefyllda hålrum (cystor) bildas i äggstockarna (ovarierna), därav namnet. Detta stör äggstockarnas normala funktion och leder till hormonrubbningar. Tillståndet är kroniskt men behandling och viktkontroll kan minska besvären. 

Orsaker till polycystiskt ovariesyndrom

Syndromet kan debutera när som helst efter puberteten men börjar vanligtvis i slutet av tonåren. Orsaken till att någon får PCOS är inte känt men arv antas spela en stor roll. Kvinnor med PCOS har inte variationer i östrogennivå under menscykeln utan har en kroniskt hög östrogennivå. 

Symptom och tecken vid polycystiskt ovariesyndrom

  • Acne
  • Lite, eller ingen menstruation
  • Barnlöshet
  • Övervikt (särskilt runt midjan)
  • Djup röst
  • Onormal hårväxt på kroppen och i ansiktet

Den onormala hårväxten drabbar mer än hälften av kvinnor med PCOS och består av skäggväxt, hårväxt mellan brösten, på insidan av låren, från naveln och ned till blygdbenet. Hos hälften av kvinnorna med PCOS består menstruationsrubbningarna i att de inte får mens. En del får blödningsrubbningar, medan en del har normal menstruation. 

De flesta kvinnor med PCOS är överviktiga. De flesta är normalviktiga fram till att de får menstruation. 

Behandling av polycystiskt ovariesyndrom

För många är den enda nödvändiga behandlingen att gå ned i vikt. Detta kan bidra till att normalisera menstruationen, få ägglossningen att återvända, och möjligheten till att bli gravid ökar. Viktminskning ska inte ske snabbt utan i samråd med läkare/dietist.

Polycystiskt ovariesyndrom och risk för typ 2-diabetes

Med åren uppstår störningar i förbränningen och hur kroppen hanterar och omsätter förändras. Insulin, ett hormon som är viktigt för omsättningen av socker, fungerar sämre och många med PCOS kan därför löpa ökad risk för att utveckla typ 2-diabetes med tiden. Dessutom har många högt kolesterol och högt blodtryck. Alla dessa tre sjukdomar ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar. Att vara noggrann med kost och motion är därför extra viktigt för kvinnor med PCOS.

När bör du kontakta läkare?

  • Om du har ett eller fler av symptomen för PCOS.
  • Om du upplever svårigheter att bli gravid.

Källa: Vårdguiden 1177

Relaterade artiklar
Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning