Flaskmatning
Oavsett om du ammar eller matar med flaska – uppmärksamma barnets signaler och låt barnet avgöra när det är hungrigt eller mätt! Ibland går det kort tid mellan matstunderna, 15-20 minuter, låt det vara så – barnet vet när det ska äta. Efter att du har flaskmatat ska bröstmjölk och bröstmjölksersättning som finns kvar i flaskan efter sin matstund inte sparas. Häll ut detta, rengör flaskan och erbjud barnet ny mat vid nästa måltid.
Vilket är det bästa sättet att introducera flaska på?
Välj rätt stund:
Välj dina tillfällen att flaskmata en nyfödd väl. Tänk på att första gången du ger ditt barn en flaska med utpumpad mjölk ska barnet helst vara piggt, men inte för hungrigt, så att det kan slappna av så mycket som möjligt.
Inte för varm, inte för kall:
När du ska flaskmata din bebis kan det ha lättare att ta mjölken om den håller kroppstemperatur, det vill säga omkring 37 °C. Det gäller både när du ska flaskmata din bebis med bröstmjölk och bröstmjölksersättning.
Hur flaskmatar jag mitt barn?
- Vid flaskmatning är det en fördel att hålla barnet halvsittande i sin famn och att stödja barnets huvud och nacke med sin arm. Informera gärna om behovet av att byta sida, precis som man gör vid amning.
- Håll barnet nära, hud mot hud och så att det kan höra förälderns hjärtljud.
- Det är viktigt att anpassa matningen till barnets hunger och att tolka barnets signaler.
- Låt måltiden ta tid. Det är viktigt att låta barnet bestämma takten, 30 minuter per måltid är en vägledning.
- Hålla flaskan stilla och truga inte barnet om barnet vill ta en paus. Vissa barn behöver rapa flera gånger under matningstillfället medan andra inte behöver det.
- Flaskan ska vara vinklad så att det alltid finns mjölk i nappen.
- Se till att nappen till flaskan har ett lagom stort hål.
- Låt barnet själv gapa efter nappen och följ inte med flaskan om barnet vänder på huvudet.
- Spädbarnet ska inte flaskmata sig själv, uppallad med kuddar och dylikt, det finns en risk att barnet kan sätta i halsen.
- Efter matningen kan barnet behöva en extra stund av närhet i famnen.
Här hittar du alla babyprodukter från Mam
Vilken flaska ska jag välja?
Vilken modell eller flaska handlar om tycke och smak. Tänk bara på att det är viktigt med rätt storlek på hålet, att hålet är lagom stort, att matningen går i lagom takt.
MAM Easy Start Anti-colic har en ventilerad botten som gör att barn inte sväljer luft när de dricker ur flaskan, vilket minskar risken för koliksymtom. I en vanlig nappflaska utan ventilering så uppstår det ett vakuum i flaskan när barnet dricker, vilket gör att de måste släppa dinappen med jämna mellanrum för att det ska komma in luft i flaskan. Med MAM Easy Start Anti- colic så bildas inget vakuum utan barnet kan fortsätta att dricka ur flaskan i sin egen takt och på så sätt kan de äta lugnt och avslappnat.
Hur rengör jag flaskan?
Rengör och desinficera alltid bröstpumpsetet och flaskorna enligt instruktionerna, och tvätta händerna innan du pumpar, hanterar mjölken eller matar ditt barn.
Om du ska värma upp mjölken, placera mjölkflaskan i en skål med varmt vatten eller i en värmare eller håll den under rinnande varmvatten (max 37 °C). Värm aldrig upp bröstmjölk i mikrovågsugn eller på en spisplatta.
Källa: Mam
Publicerad: 20220522 Uppdaterad: 20230918