Amning: Tips och råd för en lyckad start

Laddar...

Vi skickar ett mejl till dig när produkten är tillbaka i lager

Genom att klicka på Skicka godkänner du vår policy gällande personuppgifter.

Amning kan vara en underbar och berikande upplevelse för både mamma och barn. Men det kan också vara utmanande, speciellt i början.

 

Här på DOZ Apotek har vi samlat några värdefulla tips och råd för att hjälpa dig komma igång med amningen på bästa sätt.

Första amningen

  • Hud mot hud: Den första amningen bör ske direkt efter förlossningen, när du och din bebis fortfarande är hud mot hud. Detta kan hjälpa till att stimulera oxytocinproduktionen, som underlättar amningen.
  • Lägg bebisen till bröstet: Placera bebisen mage mot mage, med hakan i nivå med bröstvårtan. Se till att bebisens mun täcker hela bröstvårtan och areolan (den mörka ringen runt bröstvårtan).
  • Låt bebisen amma: Låt bebisen amma så länge den vill. Det kan ta tid för bebisen att lära sig suga och amningsreflexen kan vara svag i början. Var tålmodig och låt bebisen styra tempot.

DOZ Apotek har allt du behöver för amning

På DOZ Apotek har vi ett brett utbud av produkter som kan underlätta amningen. Vi har allt från amningsbh:ar och amningskuddar till bröstpumpar och mjölkbehållare.

 

 

Amningsfrekvens – hur ofta ska jag amma mitt barn?

  • Amma ofta: Nyfödda behöver ammas ofta, ungefär 8-12 gånger per dygn. Under de första veckorna kan det vara ännu oftare.
  • Amma på tecken: Amma din bebis när den visar tecken på hunger, till exempel att den rör på munnen, gnuggar ögonen eller söker bröstet.
  • Nattmatning: Amma din bebis på natten så länge den vill. Nattmatning är viktig för att upprätthålla mjölkproduktionen och för att bebisen ska få i sig tillräckligt med näring.

Amningspositioner

  • Finns många positioner: Det finns många olika amningspositioner som du kan prova. Experimentera för att hitta en position som är bekväm för både dig och din bebis.
  • Vanliga positioner: Vanliga amningspositioner inkluderar liggande, sittande och fotbollshållning.
  • Stöd och hjälpmedel: Om du har problem med att amma finns det stöd och hjälpmedel att få. Du kan kontakta din BVC-sköterska eller en amningsmottagning.

Vad händer efter den första månaden?

Bröstmjölken har nu mognat helt, mjölkproduktionen börjar stabiliseras och brösten läcker inte lika mycket längre, eller inte alls. Brösten har blivit mer effektiva på att producera och lagra mjölk. Vid omkring sex veckors ålder kommer barnet att visa sitt första leende, och efter två månader kommer du att ha ammat mellan 500 och 600 gånger.

Tips för en lyckad amning

  • Var tålmodig: Amning kräver tålamod och övning. Det kan ta tid att få allt att fungera smidigt.
  • Vila och ät: Det är viktigt att du vilar och äter ordentligt när du ammar. Din kropp behöver energi för att producera mjölk.
  • Sök stöd: Om du har problem med amningen, tveka inte att söka stöd. Det finns många personer som kan hjälpa dig, till exempel din BVC-sköterska, en amningsmottagning eller en amningsgrupp.

Vad ska man inte äta när man ammar?

Det mesta går bra att äta när man ammar. Det är till exempel ingen fara med bakterien listeria eller parasiten toxoplasma – de förs inte över med bröstmjölken och kan alltså inte skada barnet. Däremot är bebisen som ammas känslig för miljögifter och en del andra skadliga ämnen som kan finnas i maten du äter.

Alkohol
Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt forskningen innebär det troligen inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.

Fisk
De allra flesta fiskar går bra att äta när man ammar. Det gäller till exempel odlad lax, inlagd sill, torsk, alaska pollock och sej. Ät gärna fisk två–tre gånger i veckan och variera mellan olika sorter. Då får du både D-vitamin, omega-3-fett och jod, som både bebisen och du behöver.

Kvicksilver
Det här är de vanligaste fiskar som kan innehålla höga halter av kvicksilver. Ät sådan fisk sammanlagt högst 2-3 gånger per år.

  • Abborre
  • Gädda
  • Gös
  • Lake
  • Havskatt
  • Marulk
  • Svärdfisk
  • Stor hälleflundra
  • Tonfisk, färsk/fryst
  • Ål

Kaffe, te och energidrycker
Du behöver inte dra ner på kaffe, te eller andra drycker med koffein när du ammar. Koffein förs i och för sig över till barnet via bröstmjölken men det är i så små mängder att det inte skadar barnet.

Hitta fler produkter som kan hjälpa till vid amning.

Hur slutar man amma?

Avvänjning kallas processen då du slutar att ge ditt barn bröstmjölk. Helst ska det första steget mot avvänjning vara att du introducerar kompletterande föda vid sidan av din bröstmjölk runt sexmånadersåldern. Avvänjningsprocessen fortsätter tills bröstmjölken helt ersatts av annan föda och annan dryck. När du än bestämmer dig för att sluta amma är det bäst att göra det gradvis. Om du slutar tvärt så finns det risk att du drabbas av stockning, blockerade mjölkgångar och mastit. Det är även en abrupt och stor förändring för ditt barns matsmältningssystem och immunsystem. Det kan även vara svårt för er båda rent känslomässigt.

Om du har ammat fullt, är det bra att trappa ner på amningen successivt genom att ta bort ett amningstillfälle i taget. Vänta två till tre dagar och fortsätt sedan på samma sätt tills mjölken minskat och mamman inte har några besvär. Ett annat alternativ är att amma en kortare stund vid varje amning och ge barnet modersmjölksersättning eller om barnet är mer än 6 månader, ge gröt eller mat, före eller efter varje amning.

Vad händer i kroppen när man slutar amma?

Det är inte ovanligt att brösten blir rejält spända under några dagar efter att amningen avslutats, det kommer att gå över. Din bröstmjölk innehåller något som kallas FIL (feedback inhibitor of lactation). När ditt barn slutar amma signalerar FIL till din kropp att trappa ned på mjölkproduktionen, men det kan ta några dagar eller till och med veckor innan dina bröst vant sig vid förändringen.

Om brösten blir olidligt spända kan trycket avlastas genom att luta sig över ett handfat fylld med varmt vatten och doppa bröstvårtorna i vattnet. En del mjölk rinner då ut av sig själv utan att stimulera bröstvårtorna.
Du kan oclså ta en varm dusch och stryk lätt över brösten (inte massera eller handmjölka) en del mjölk rinner då också ut av sig själv utan att stimulera.

Källor: Medela, Rikshandboken Barnhälsovård, Livsmedelsverket

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning