Amning

Barn behöver ha ständig kroppskontakt med sin mamma. Allt starkt ljus och ljud från världen runtomkring kan te sig skrämmande i början, och barnet behöver denna nära kroppskontakt för att känna sig lugnt.

 

Hur länge ammar man?

Låt barnet vid varje amningstillfälle amma så mycket det vill från ena bröstet, och erbjud sedan det andra bröstet så att barnet kan fortsätta amma om det vill. När barnet är mätt släpper det taget naturligt och verkar avslappnat och nöjt, och kan till och med somna. Erbjud sedan barnet det andra bröstet vid nästa amningstillfälle.

 

 

 

Hur ofta ska jag amma mitt nyfödda barn?

Under dagen kan du förvänta dig att amma varannan till var tredje timme. Ditt nyfödda barn har en liten magsäck som växer snabbt för att kunna hantera din växande mjölkproduktion; från ungefär en aprikos storlek den första veckan, till ett stort hönsägg den andra veckan.

Hur ofta ska jag amma en 1-månaders bebis?

Den första månaden är vanligtvis den mest krävande när det gäller amning. Bara för att ditt barn verkar hungrigt hela tiden och ammar väldigt ofta, kanske var 45:e minut, innebär det inte att du producerar för lite mjölk.

Barnet behöver amma ofta för att initiera och bygga upp din mjölkproduktion under denna första månad. Detta bygger även grunden för en fortsatt god mjölkproduktion.

Vad händer efter den första månaden?

Bröstmjölken har nu mognat helt, mjölkproduktionen börjar stabiliseras och brösten läcker inte lika mycket längre, eller inte alls. Brösten har blivit mer effektiva på att producera och lagra mjölk. Vid omkring sex veckors ålder kommer barnet att visa sitt första leende, och efter två månader kommer du att ha ammat mellan 500 och 600 gånger.

Hur ofta ska jag amma nyfödd på natten?

På natten kan amningsintervallen bli längre – var tredje, fjärde eller kanske var femte timme. Vissa barn ammar snabbt och blir mätta efter en kvart, medan andra kan amma i upp till en timme.

Vad ska man inte äta när man ammar?

Det mesta går bra att äta när man ammar. Det är till exempel ingen fara med bakterien listeria eller parasiten toxoplasma – de förs inte över med bröstmjölken och kan alltså inte skada barnet. Däremot är bebisen som ammas känslig för miljögifter och en del andra skadliga ämnen som kan finnas i maten du äter.

Alkohol
Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt forskningen innebär det troligen inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.

Fisk
De allra flesta fiskar går bra att äta när man ammar. Det gäller till exempel odlad lax, inlagd sill, torsk, alaska pollock och sej. Ät gärna fisk två–tre gånger i veckan och variera mellan olika sorter. Då får du både D-vitamin, omega-3-fett och jod, som både bebisen och du behöver.

Kvicksilver
Det här är de vanligaste fiskar som kan innehålla höga halter av kvicksilver. Ät sådan fisk sammanlagt högst 2-3 gånger per år.

  • Abborre
  • Gädda
  • Gös
  • Lake
  • Havskatt
  • Marulk
  • Svärdfisk
  • Stor hälleflundra
  • Tonfisk, färsk/fryst
  • Ål

Kaffe, te och energidrycker
Du behöver inte dra ner på kaffe, te eller andra drycker med koffein när du ammar. Koffein förs i och för sig över till barnet via bröstmjölken men det är i så små mängder att det inte skadar barnet.

Hitta fler produkter som kan hjälpa till vid amning.

Hur slutar man amma?

Avvänjning kallas processen då du slutar att ge ditt barn bröstmjölk. Helst ska det första steget mot avvänjning vara att du introducerar kompletterande föda vid sidan av din bröstmjölk runt sexmånadersåldern. Avvänjningsprocessen fortsätter tills bröstmjölken helt ersatts av annan föda och annan dryck. När du än bestämmer dig för att sluta amma är det bäst att göra det gradvis. Om du slutar tvärt så finns det risk att du drabbas av stockning, blockerade mjölkgångar och mastit. Det är även en abrupt och stor förändring för ditt barns matsmältningssystem och immunsystem. Det kan även vara svårt för er båda rent känslomässigt.

Om du har ammat fullt, är det bra att trappa ner på amningen successivt genom att ta bort ett amningstillfälle i taget. Vänta två till tre dagar och fortsätt sedan på samma sätt tills mjölken minskat och mamman inte har några besvär. Ett annat alternativ är att amma en kortare stund vid varje amning och ge barnet modersmjölksersättning eller om barnet är mer än 6 månader, ge gröt eller mat, före eller efter varje amning.

Vad händer i kroppen när man slutar amma?

Det är inte ovanligt att brösten blir rejält spända under några dagar efter att amningen avslutats, det kommer att gå över. Din bröstmjölk innehåller något som kallas FIL (feedback inhibitor of lactation). När ditt barn slutar amma signalerar FIL till din kropp att trappa ned på mjölkproduktionen, men det kan ta några dagar eller till och med veckor innan dina bröst vant sig vid förändringen.

Om brösten blir olidligt spända kan trycket avlastas genom att luta sig över ett handfat fylld med varmt vatten och doppa bröstvårtorna i vattnet. En del mjölk rinner då ut av sig själv utan att stimulera bröstvårtorna.
Du kan oclså ta en varm dusch och stryk lätt över brösten (inte massera eller handmjölka) en del mjölk rinner då också ut av sig själv utan att stimulera.

Källor: Medela, Rikshandboken Barnhälsovård, Livsmedelsverket

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning