Kroppen efter förlossning
Tiden efter förlossningen blir inte alltid som föräldrarna har tänkt sig. Kanske har ni gruvat er inför förlossningen och förväntat er att allt skulle vara ”klart” efter det? Här presenterar vi några förslag på hur vi kan kan hjälpa dig med perioden efter födseln.
Ont i kroppen efter förlossning
Många kvinnor rapporterar om smärta och obehag efter förlossningen, särskilt i områden som bäckenet, ryggen och magen. Sår eller bristningar som uppstått under förlossningen ge obehag och smärta. Det är också vanligt att känna sig trött och yr på grund av blodbrist som kan uppstå under graviditet och förlossning. Detta beror ofta på förändringarna som kroppen genomgick under graviditeten och själva förlossningsprocessen. Om du känner obehag eller smärta, prata med din barnmorska eller läkare för råd och eventuell behandling.
Amningssvårigheter
Att amma är inte alltid enkelt men det finns många hjälpmedel för att underlätta amningstiden.
- Håll brösten varma, prova gärna amningsinlägg i ull och varma kläder.
- Engångsinlägg eller kupor för amning förhindrar mjölkläckage i bh och på kläder.
- Använd bröstvårtsskydd.
- Använd amnings-bh.
Produkter för graviditet och förlossning
Underlivsbesvär
Efter en vaginal förlossning kommer läkningsperioden som varar ungefär sex veckor, beroende på hur förlossningen varit. Många kvinnor upplever mindre skador efter förlossningen, såsom bristningar. Dessa kan vara ytliga och läker vanligtvis av sig själva, medan mer omfattande bristningar kan kräva kräva medicinsk behandling.
Här har vi sammanställt en lista på de besvär i underlivet som kan uppstå under denna tid:
- Blödningar: Vissa kvinnor upplever blödningar genom hela perioden, medan andra bara blöder under en begränsad tid.
- Bristningar och sår: Många drabbas av skador i underlivet efter förlossningen. Dessa kan vara ytliga bristningar som ofta läker av sig själva, eller djupare bristningar som kräver stygn för att läka på bästa sätt.
- Blås- och tarmfunktionen: En del kvinnor kan uppleva problem med urinblåsan och tarmen efter förlossningen, vilket kan göra det svårt att hinna till toaletten i tid. Bristningar kan också orsaka sveda när du kissar.
- Ändtarmens besvär: Det kan uppstå sprickor, kallade analfissurer, som kan svida och blöda. En del kan få besvär med tarmfunktionen och i början kan det vara svårt att hinna till toaletten. I sällsynta fall kan en skada på ändtarmens ringmuskel inträffa, en bristning i ändtarmens ringmuskel, en sfinkterruptur. Det beror på att ändtarmen har två olika muskler: en inre, som är automatisk, och en yttre, som du kontrollerar själv. Denna skada kräver oftast kirurgiskt ingrepp för bästa läkning.
Samliv och vaginalt sex efter förlossning
Amning kan leda till torr slida. Torr slida kan också leda till irritation vid samlag och det kan upplevas smärtsamt och obehagligt. Använd neutrala och smörjande glidmedel tiden efter förlossningen. Många kvinnor upplever förändringar i kroppen efter graviditet, och det kan ta tid innan kroppen återhämtar sig helt.
Glöm inte heller att fullamning inte är ett fullvärdigt preventionsmedel. Är ni inte redo för ett nytt barn bör ni använda preventionsmedel. Det finns kondomer på apoteket, eller så kan ni diskutera med läkaren vilket som är lämpligt, särskilt om en part ammar.
Eftervärkar: Värk i kroppen efter förlossning
Efter förlossningen kan flera fysiska besvär uppstå. Ett sådant besvär är eftervärkar, som uppstår när livmodern drar ihop sig till sin vanliga storlek. Det händer oftare för de som har genomgått flera förlossningar tidigare. Dessa kan kännas som kramp eller mensvärk, särskilt under amning. Värk i kroppen efter förlossningen kan också uppstå, särskilt i områden som påverkades mest under graviditeten. Det kan vara muskelvärk, ledvärk eller smärta från de interna organen.
Dessa värkar kan lindras med värme, exempelvis genom en varm vetekudde eller en dusch. Vidare kan smärtstillande medel som paracetamol och ibuprofen hjälpa till att lindra besvären. För dem som upplever smärta eller obehag från sår eller bristningar är det viktigt att följa rekommendationerna för att minska risken för infektion och främja läkning. Det är viktigt att ge kroppen tid att återhämta sig, men om smärtan kvarstår eller om du är orolig, bör du söka medicinsk rådgivning.
Varför tappar jag hår efter förlossningen?
Efter förlossningen kan en del märka att de tappar mycket hår. Detta beror på hormonförändringar och hårtappet kan kännas extra omfattande om du fick tjockare hår under graviditeten eller om du har långt hår. Hårtapp är helt normalt och efter mellan 6 till 12 månader återfår håret sin vanliga fyllighet igen.
Kroppen efter graviditet: Hudförändringar
Kroppen efter förlossning kan kännas annorlunda, men med tid och rätt vård kommer du att känna dig själv igen. Hormonförändringar genom graviditeten och efter förlossningen kan göra att vissa får nya utmaningar med huden, som de inte upplevde före graviditeten. Var noga med att använda rätt hudvård för din hud. Dessutom blir hud på mage och bröst ofta uttänjd under graviditeten så det kan vara en bra idé att smörja dessa områden med en fet kräm dagligen.
Kroppens återhämtning efter förlossning
Efter en vaginal förlossning kommer läkningsperioden som för de flesta varar mellan sex till åtta veckor för kroppen att anpassa sig efter förlossningen, men det är också mycket beroende på hur förlossningen var. Vissa har blödningar under hela denna period, andra bara under en begränsad period. Dessutom får många små skador i form av bristningar, som kan vara ytliga och ofta självläker, men i fall de är större kan de behöva sys för att det ska läka bra.
Under denna tid är det viktigt att lyssna på sin kropp och inte pressa sig för hårt. En lätt promenad kan vara till hjälp, liksom bäckenbottenträning, som stärker muskulaturen som kan ha belastats under graviditeten. Det är också viktigt att tala om sina känslor och hur man mår med någon man litar på, för att bearbeta upplevelsen och få stöd.
Läs mer om sjukdom hos spädbarn.