Tiden efter förlossning

Tiden efter förlossningen blir inte alltid som föräldrarna har tänkt sig. Kanske har ni gruvat er inför förlossningen och förväntat er att allt skulle vara ”klart” efter det? Vi listar några förslag på hur tiden med den nya familjemedlemmen kan bli enklare.

 

Tiden efter förlossningen blir inte alltid som föräldrarna har tänkt sig. Kanske har ni gruvat er inför förlossningen och förväntat er att allt skulle vara ”klart” efter det? Här presenterar vi några förslag på hur vi kan kan  hjälpa dig med perioden efter födseln.

Amningssvårigheter

Att amma är inte alltid enkelt men det finns många hjälpmedel för att underlätta amningstiden. 

  • Håll brösten varma, prova gärna amningsinlägg i ull och varma kläder.
  • Engångsinlägg eller kupor för amning förhindrar mjölkläckage i bh och på kläder.
  • Använd bröstvårtsskydd.
  • Använd amnings-bh.

Underlivsbesvär

Efter en vaginal förlossning kommer läkningsperioden som varar ungefär sex veckor, beroende på hur förlossningen var. 

Vissa har blödningar under hela denna period, andra bara under en begränsad period. Dessutom får många små skador i form av bristningar, som kan vara ytliga och som ofta självläker, eller större, där du kan behöva sys för att det ska läka bra. 

En del kan få besvär med blås- och tarmfunktionen och i början kan det vara svårt att hinna till toaletten för att kissa. Det kan också svida från bristningen när du kissar. Du kan också få analfissurer, vilket betyder sprickor, som kan svida och blöda. I vissa fall kan en bristning i ändtarmens ringmuskel, en sfinkterruptur, uppstå. Det beror på att ändtarmen har två olika muskler: en inre, som är automatisk, och en yttre, som du kontrollerar själv. Om enstaka muskeltrådar skadas under förlossningen kan en läkare eller specialist behöva sy för att bristningen ska läka bra. 

Samliv och vaginalt sex efter förlossning

Amning kan leda till torr slida. Torr slida kan också leda till irritation vid samlag och det kan upplevas smärtsamt och obehagligt. Använd neutrala och smörjande glidmedel tiden efter förlossningen. 

Glöm inte heller att fullamning inte är ett fullvärdigt preventionsmedel. Är ni inte redo för ett nytt barn bör ni använda preventionsmedel. Det finns kondomer på apoteket, eller så kan ni diskutera med läkaren vilket som är lämpligt, särskilt om en part ammar.

Varför tappar jag hår efter förlossningen?

Efter förlossningen kan en del märka att de tappar mycket hår. Detta beror på hormonförändringar och hårtappet kan kännas extra omfattande om du fick tjockare hår under graviditeten eller om du har långt hår. Hårtapp är helt normalt och efter mellan 6 till 12 månader återfår håret sin vanliga fyllighet igen. 

Hudförändringar efter graviditet

Hormonförändringar genom graviditeten och efter förlossningen kan göra att vissa får nya utmaningar med huden, som de inte upplevde före graviditeten. Var noga med att använda rätt hudvård för din hud. Dessutom blir hud på mage och bröst ofta uttänjd under graviditeten så det kan vara en bra idé att smörja dessa områden med en fet kräm dagligen. 

 

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning