Kosttillskott till gravida, ammande och spädbarn

De flesta av oss får i oss de mängder vitaminer och mineraler vi behöver via kosten. Gravida och ammande har ökat behov av vissa vitaminer och mineraler och kan ha nytta av kosttillskott för att täcka det dagliga behovet av vitaminer och mineraler.

Kosttillskott för dig som försöker bli gravid

Om du försöker och bli gravid bör du använda tillskott med folsyra, också kallat folat. Från det att ni planerar att bli gravida fram till tolfte graviditetsveckan rekommenderar Livsmedelsverket 400 mikrogram folsya per dag för att minska risken för ryggmärgsbråck. Efter tolfte graviditetsveckan har folsyra ingen effekt mot just ryggmärksbråck. Däremot är det viktigt att fortsätta äta folsyre-rik mat under hela graviditeten.

Kosttillskott till dig som är gravid

När du är gravid eller ammar bör du vara försiktig med kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel, enligt Livsmedelsverket. Använd inte denna typ av produkter utan att först ha diskuterat med barnmorska, sjuksköterska på barnavårdscentralen eller läkare. 

Folsyra

Folsyra, eller folat är viktigt för att förebygga ryggmärgsbråck. Vitaminen bör tas från det att graviditet planeras fram till tolfte graviditetsveckan. 

Järn

Behovet av järn ökar vid graviditet eftersom fostret behöver järn för att producera egna röda blodceller. Järnnivån ska mätas flera gånger under graviditeten för att kontrollera om det finns behov av järntillskott. Det är viktigt att inte börja med järn utan att först ha rådgjort med läkare. 

D-vitamin

När du är gravid är det viktigt för både dig och barnet att du får i dig tillräckligt med D-vitamin. D-vitamin är viktigt eftersom det säkrar kalciumupptaget från mat och dryck. 

Jod 
För gravida är det viktigt med jod. Du kan köpa jodberikat salt, men överdriv inte saltandet. Läs på saltförpackningen om saltet är jodberikat.

Kosttillskott för dig som ammar

Precis som under graviditeten är det viktigt med varierad kost när du ammar. Spädbarn som fullammas får all näring från din bröstmjölk (förutom D-vitamin), därför är det viktigt att du får i dig rekommenderade mängder av olika vitaminer, mineraler och näringsämnen.  

DHA, ett omega-3-fett

Omega-3 måste tillföras via kosten, om du inte äter fet fisk kan du använda dig av omega-3-tillskott. 

Kosttillskott till spädbarn

I Sverige får barn tillskott av D-vitamin i form av droppar från det att de är cirka 1 vecka gamla upp till att de är två år gamla. Barn som inte äter fisk eller d-vitaminberikade mjölkprodukter och fetter, eller barn som bär heltäckande kläder eller inte vistas ute i solen under sommaren, kan behöva fortsätta med d-droppar längre än till två års ålder. Det samma gäller barn med mörkare hud. 

För alla barn: 
Alla barn från 1 veckas ålder och upp till 2 år rekommenderas tillskott med 5 droppar D-vitamin (D3) dagligen, i vatten- eller oljelösning.
(400 IE = 10 mikrogram vitamin D). 

För alla, vid behov:
En del barn rekommenderas fortsätta med  5 D-droppar även efter 2 år och under hela förskoleåldern:

  • Barn som inte äter fisk.
  • Barn som inte äter D-vitaminberikad mat, till exempel berikade mjölkprodukter och matfetter.
  • Barn som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren.

Vissa barn rekommenderas tillskott med 20 µg/dag D-vitamin per dag, det vill säga 10 D-droppar per dag:

  • Barn som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren och dessutom inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel.

Källor: Livsmedelsverket, Vårdguiden 1177, Natalben.se