Avmaskning för hund och katt

Du behöver avmaska ditt husdjur för att förebygga parasitinfektioner och skydda både djurets och människors hälsa. Parasiter, som rundmaskar, bandmaskar och hjärtmaskar, kan orsaka allvarliga sjukdomar hos husdjur och kan även spridas till människor

Varför ska jag avmaska min hund eller katt?

Avmaskning är en viktig del av ditt husdjurs hälsa. Avmaskning kan bidra till att förebygga eller minska risken för sjukdomar som orsakas av parasiter, som mag- och tarmproblem, anemi, viktförlust, hudirritationer och andra allvarliga hälsoproblem.

Genom att avmaska husdjur regelbundet och på rätt sätt kan du minska risken för att husdjuren drabbas av parasitinfektioner och förhindra spridning av parasiter till andra djur och människor.

Det är viktigt att följa din veterinärs rekommendationer för avmaskning och att ge rätt dos av lämpligt avmaskningsmedel för att säkerställa effektiv behandling och skydda ditt hund eller katt.

Avmaskningsmedel för hund och katt

Hur avmaskar jag min hund eller katt?

För att säkerställa en effektiv avmaskning, se till att ge hela dosen av avmaskningsmedlet enligt anvisningarna och avsluta hela behandlingen även om ditt husdjur verkar friskt och symtomfritt. Detta är viktigt eftersom det kan finnas parasiter som överlever den första behandlingen och som behöver en uppföljande behandling för att helt elimineras.

Vilket avmaskningsmedel ska jag använda?

Det finns många olika typer av avmaskningsmedel som är specifikt utformade för att behandla olika typer av parasiter och det är viktigt att använda rätt produkt för att säkerställa effektiv behandling.

För att förebygga framtida parasitinfektioner, se till att hålla ditt husdjurs miljö ren och sanitär, och undvik att exponera ditt husdjur för områden med hög risk för parasiter, såsom fästingområden. Det är också viktigt att avmaska ditt husdjur regelbundet enligt veterinärens rekommendationer och hålla upp med regelbundna besök hos veterinären för att säkerställa att ditt husdjur är friskt och fri från parasiter.

Hur snabbt verkar avmaskningsmedlet?

Tiden det tar för avmaskningsmedel att verka på hundar och katter kan variera beroende på typen av parasit och vilken typ av avmaskningsmedel som används. Vissa avmaskningsmedel verkar omedelbart, medan andra kan ta flera dagar eller veckor att ta effekt.

Vanligtvis brukar tabletter eller vätskor som ges oralt ta mellan 24 till 48 timmar att verka på katter och hundar. Detta innebär att parasiterna dör gradvis och avlägsnas från djurets kropp under denna tid. Vissa avmaskningsmedel kräver upprepade behandlingar eller doser för att vara effektiva.

Det är viktigt att följa veterinärens rekommendationer för avmaskning och att ge rätt dos av lämpligt avmaskningsmedel för att säkerställa effektiv behandling och skydda husdjurens hälsa. Om du inte ser någon förbättring av ditt husdjurs tillstånd eller om du märker några ovanliga biverkningar, kontakta omedelbart din veterinär för råd och behandling.

Hur får jag i avmaskningsmedlet i min hund eller katt?

Att få hunden eller katten att ta avmaskningsmedlet kan vara utmanande, särskilt om de inte gillar smaken eller konsistensen av medicinen. Här är några tips som kan hjälpa:

  • Blanda medicinen med mat: Om det är möjligt, blanda medicinen med en liten mängd våtfoder eller blötlagt torrfoder. Se till att ditt husdjur äter hela mängden mat för att få i sig hela dosen av medicinen.
  • Använd en pillpåse: Det finns speciella påsar som kan hjälpa till att maskera medicinens smak och göra det enklare att ge medicinen till ditt husdjur. Du kan också använda en bit ost eller leverpastej för att få ditt husdjur att ta medicinen.
  • Ge medicinen direkt i munnen: Om ditt husdjur är samarbetsvilligt kan du placera medicinen direkt i munnen, antingen med en spruta eller en doseringspipett. Se till att ditt husdjur sväljer medicinen för att få i sig hela dosen.
  • Be om hjälp: Om ditt husdjur är väldigt svårt att hantera när det gäller medicinering, kan du be om hjälp från en annan person, till exempel en vän eller familjemedlem. En annan person kan hålla ditt husdjur stilla medan du ger medicinen.

Det är viktigt att ge ditt husdjur hela dosen av avmaskningsmedlet enligt veterinärens rekommendationer för att säkerställa att medicinen är effektiv. 

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning