Vad är Sjögrens syndrom?
Sjögrens syndrom är en inflammationssjukdom som oftast drabbar vuxna kvinnor i 40 – 50-årsåldern, men även barn kan få Sjögrens syndrom. Alla kroppens körtlar kan bli inflammerade men oftast drabbas tår- och spottkörtlar. Körtlarna förstörs successivt och vätskeproduktionen försämras. Detta medför torrhet som är ett klassiskt symptom vid Sjögrens syndrom.
Sjögrens syndrom räknas som en reumatisk sjukdom men kan också vara en sjukdom vid andra reumatiska sjukdomar, till exempel ledgångsreumatism (sekundär Sjögrens) och systemisk lupus erytematosus (SLE).
Vad orsakar syndromet?
Sjögrens syndrom är en autoimmun sjukdom som innebär att immunförsvaret går till angrepp på den egna kroppen. Själva orsaken är inte känd, eventuellt kan vissa miljöfaktorer utlösa en inflammationsreaktion hos personer som är ärftligt predisponerade för sjukdomen.
Symptom
- Muntorrhet
- Torra ögon, ofta med rinnande ögon i början av sjukdomen
- Torr och sårig i slidan
- Torr hud
- Trötthet
- Muskel- och ledsmärtor
- Förstoppning.
Urinvägsinfektion och luftvägsinfektion är inte ovanliga, eftersom torra slemhinnor gör att motståndet mot bakterier och virus försämras.
Tips
- Torra ögon kan må bra av artificiell tårvätska och smörjande ögondroppar och gel.
- Muntorrhet lindras med vätska och tuggummi, drops med mera. Långvarig muntorrhet ökar risken för hål i tänderna och tandköttssjukdomar. Använd därför fluorprodukter och gå regelbundet till tandläkaren.
- Fiberrik kost och milt laxerande preparat kan hjälpa vid förstoppning.
- Använd fuktighetsgel/glidmedel vid torrhet i slidan.
- Använd en bra fuktighetskräm vid torr hud.
När bör du kontakta läkare?
- Om du besväras av torra ögon eller har andra symptom på Sjögrens syndrom.