Vad beror magsår (magkatarr) på?
Magsår räknas idag som en infektionssjukdom orsakad av bakterien Heliobakt pylori. (H. pylori). Man räknar med att 99% av såren i tolvfingertarmen och 75% av såren i magsäcken beror på en infektion med denna bakterie. Resterande fall av magsår i magsäcken beror på användning av inflammationsdämpande läkemedel som kallas NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs). Några av de verksamma ämnen i denna läkemedelsgrupp är ibuprofen, naproxen och acetylsalisylsyra.
Magsår är lika vanligt hos kvinnor som män, dock är det inte klarlagt varför alla som har Helicobakt pylori inte får magsår. Stress anses inte längre vara en orsak till magsår men alkohol, kaffe och rökning påverkar risken och förlänger läkningstiden, vid magsår.
Symptom
Symptomen på magsår kommer ofta periodvis och varierar i styrka. Det vanligsta symptomet är magsmärtor som försvinner eller avtar i styrka när man äter eller använder syrahämmande läkemedel.
Några vanliga symptom:
- Hungersmärta (typiskt för sår i tolvfingertarmen).
- Magsmärtor som gör att du vaknar på natten.
- Sura uppstötningar eller halsbränna som kan ge en brännande känsla i magen.
- Illamående och kräkningar.
- Snabb mättnadskänsla och minskad hunger. Detta är tydligast vid sår i magsäcken.
- Om såret blöder kan du uppleva symptom på blodbrist (blek, matt och yr).
Egenbehandling
Vid magsår ökar känsligheten och bör du i regel vara försiktig med starkt kryddad mat, rökt mat, mycket fet mat, kaffe och sura drycker under lång tid. En del måste undvika dessa matvaror hela livet. Rökning ökar risken för nya sår.
Alla som har magsår måste undvika att använda mediciner som är klassade som NSAID-medel, både receptfria och receptbelagda.
Det finns receptfria läkemedel som minskar syrainnehållet i magen. Har du magsår eller magkatarr bör sådana preparat enbart tas efter samråd med läkare.
Hur behandlas magsår?
Magsår måste alltid undersökas och behandlas av läkare.
När ska du söka vård?
- Vid misstanke om magsår.
- Om du har stark smärta i magen, kräkningar eller svart avföring/mörkt blod i avföringen.