Ytlig örongångsinflammation orsakas av bakterier eller svamp.
Vanliga symptom på hörselgångsinflammation:
- Smärta i örat
- Ömhet i örongången
- Fuktigt öra
- Hörselnedsättning
- Feber
Behandling av hörselgångsinflammation
En hörselgångsinflammation kan gå över av sig självt, men ibland behöver du behandling för att lindra besvären. Det finns receptfria behandlingar och läkemedel som du kan använda dig av om du upplever milda besvär, exempelvis örondroppar och öronspray som dödar bakterier och hjälper till att torka ut hörselgången.
Om symtomen är svåra eller inte förbättras inom några dagar kan du behöva söka läkare. Läkaren kan då ordinera receptbelagd medicin.
Behandla hörselgångsinflammationen med Otinova öronspray
Otinova öronspray behandlar inflammation i hörselgången – extern otit. Sprayen verkar lokalt uttorkande och klådstillande. Spraya 1- 2 gånger i hörselgången morgon och kväll. Luta huvudet efter sprayning så att vätskan når längst in i hörselgången. Torka bort överflödig vätska från öronsnibben. Använd inte Otinova utan uppehåll under längre tid än 7 dagar. Effekt nås vanligen inom ett dygn. Otinova ska inte användas vid rör eller befarat hål i trumhinnan.
Otinova ska inte användas vid rör eller befarat hål i trumhinnan.
Huskur vid hörselgångsinflammation
Det finns några huskurer som kan hjälpa till att lindra symtomen på hörselgångsinflammation. Här är några exempel:
- Värme. Värme kan hjälpa till att minska smärtan och inflammationen. Du kan till exempel värma en handduk i mikrovågsugnen eller använda en värmefläkt.
Ska jag kontakta läkare vid hörselgångsinflammation?
Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du har ett eller flera av följande besvär:
- Du har feber över 38° C
- Du har svår smärta i örat
- Det kommer vätska från örat som är gul eller grön
- Du har hörselnedsättning
- Du har en sjukdom som försvagar ditt immunförsvar
- hörselgången är svullen och irriterad
Hörselgångsinflammation hos barn
Örongångsinflammation är vanligare hos barn än hos vuxna. Det beror på att barn har en smalare örongång som är mer mottaglig för infektioner.
Symtomen på örongångsinflammation hos barn är ofta desamma som hos vuxna. Men barn kan också vara mer irriterade eller rastlösa än vanligt.
Om ditt barn har symtom på örongångsinflammation bör du kontakta en läkare. Läkaren kan då undersöka barnet och ge rätt behandling.
Kan jag tappa hörseln av hörselgångsinflammation?
Ibland finns vätska kvar bakom trumhinnan en tid efter att du har blivit frisk, vilket kan göra att hörseln tillfälligt blir sämre. Ibland kan anledningen till att hörseln blir sämre efter en öroninflammation vara att trycket i örat har förändrats eller att det finns vätska kvar i örat.
Ibland kan det hjälpa att tryckutjämna. Det gör du genom att hålla för näsan och samtidigt försöka blåsa ut luft genom näsan. Luften pressas då upp genom örontrumpeten i stället.
Källa: Otinova, m fl