Vaxpropp i örat

Vax i öronen uppstår när talg, skräp och döda hudceller samlas i öronkanalen. Detta är en naturlig process för att skydda huden och förhindra främmande föremål från att tränga in i örat.

Men för mycket vax kan bygga upp och orsaka blockeringar och smärta. Läs mer om vad du kan göra om du besväras av vax i öronen.

Vad är en vaxpropp i örat?

Det är mycket vanligt att få vax i öronen. Talg, skräp och döda hudceller kan samlas i öronkanalen och bilda vax, som är en naturlig försvarsmekanism för att skydda huden och förhindra främmande föremål från att tränga in i örat. Många människor får vaxblockeringar vid något tillfälle i livet och det är viktigt att ta bort vaxet på rätt sätt för att undvika skador och smärta.

Hur ser en vaxpropp i örat ut?

En vaxpropp i örat ser vanligtvis ut som en liten klump av vax som blockerar hörselgången. Vaxproppar kan variera i färg från ljusgul till mörkbrun eller svart. De kan också vara mjuka eller hårda och kan ha olika former och storlekar.

Hur känns en vaxpropp?

Vanliga symtom på en vaxpropp inkluderar nedsatt hörsel, öronvärk, yrsel, tinnitus (ljud i öronen), och en känsla av fullhet eller trängsel i örat.

Vaxol hjälper dig avlägsna vaxproppar i örat

Med hjälp av Vaxol öronspray kan du mjukgöra och avlägsna vaxproppar samtidigt som du återfuktar torr hud i hörselgången. Vid regelbunden användning kan du även minska risken att drabbas av vaxproppar. Vaxol skapar också en barriär på huden som gör att örat skyddas mot vatten.
För vuxna och barn från 1 år. Personer med skadad trumhinna behandlas efter rekommendation av läkare. Hållbarhet 6 månader från öppnandet.

 

Hur använder jag Vaxol öronspray?

Om du vill behandla vaxpropp:
Spraya 1 – 2 gånger i hörselgången i 4 – 5 dagar.

För att förebygga vaxpropp och lindra klåda:
Spraya 1 – 2 gånger i hörselgången per vecka, eller vid behov. Skölj ej ur. 

Hör man sämre om man har vax i öronen?

Ja, för mycket vax i öronen kan påverka hörseln och leda till en blockering som gör det svårt att höra. Vaxblockeringar kan också orsaka tryck och smärta i örat och ett brummande eller ringande/pipande ljud . Det är viktigt att ta bort för mycket vax på rätt sätt för att bibehålla god hörsel och förhindra obehag. 

Får barn oftare vax i öronen än vuxna?

Ja, barn kan ha en högre risk för vaxblockeringar eftersom de har kortare och rakare öronkanaler jämfört med vuxna. Detta gör det lättare för vaxet att bygga upp och orsaka blockeringar.
Barn kan också ha en tendens att peta in föremål i örat, vilket kan orsaka skador och förvärra vaxproblem.