Vad är fosfor?
Grundämnet fosfor, P, är en livsviktig mineral för vår kroppen. Det mesta av kroppens fosfor är bunden till kalcium eller magnesium i vårt skelett eller tänder.
Vilken uppgift har fosfor i kroppen?
- Fosfor är viktigt för ett starkt skelett och starka tänder.
- Fosfor är viktigt för att frigöra energi och reglera ämnesomsättningen.
- Fosfor är en viktig elektrolyt och bidrar därmed till att upprätthålla normal vätskebalans och syra- och basbalansen i kroppen.
- Fosfor är viktigt för transporten av fettsyror i blodet.
Källor till fosfor i kosten:
Fosfor finns som fosfat i många livsmedel. Särskilt bra källor är kött, höns, inälvsmat, mejeriprodukter, ägg, baljväxter, nötter och mandlar.
Vad är skillnaden mellan fosfor och fosfat?
Fosfor framställs ur naturligt förekommande mineraler. Fosfor som tillsats förekommer ofta i kombination med till exempel natrium och kalcium och bildar då salter. Salterna kallas fosfater.
Vad händer i kroppen vid brist?
Brist på fosfor beror nästan aldrig på för lite fosfat från kosten, men alkoholister och anorektiker kan få i sig för små mängder fosfor. Fosforbrist kan också uppstå vid brist på D-vitamin, vid vissa tarmsjukdomar som sänker upptagningsförmågan av fosfor eller vid överdrivet användande av vissa syraneutraliserande medel som binder fosfor. Symptom på fosforbrist kan vara trötthet, svaghet i muskler och kramper.
Vad händer i kroppen vid för högt intag av fosfor?
Personer med njursvikt kan få för höga nivåer av fosfor i blodet för att njurarna inte separerar ut fosfor i blodet. För mycket fosfor i blodet kan störa bisköldkörtelns funktion och leda till att fosfor och kalcium fälls ut, något som kan orsaka stora smärtor.
Vilken funktion har tillsatser med fosfor/fosfat?
Fosfat används ofta för att göra till exempel kött mörare och saftigare. Fosfaterna används bland annat som klumpförebyggande medel, som surhetsreglerande medel och för att ge syrlig smak. Kalium- och natriumfosfat ingår i bakpulver.
Hur vet jag om mat innehåller tillsatser med fosfater?
Tillsatser ska finnas på innehållsförteckningen. Några vanligt förekommande tillsatser med fosfor/fosfat är E 338 (fosforsyra, som finns i bland annat coladrycker) och fosfaterna E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E451 och E 452, som främst används som stabiliseringsmedel, för att förbättra konsistensen och för att binda vatten. Det finns ytterligare några tillsatser med mer begränsad användning.
Råd och tips vid kosttillskott med fosfor:
- De flesta får sig tillräckligt med fosfor via normal kost.
- Vissa läkemedel, till exempel vissa syraneutraliserande preparat kan försämra upptaget av fosfor. De som använder mycket av detta kan kontrollera sina fosforvärden hos läkare.
- Personer med njursvikt bör inte använda kosttillskott med fosfor utan att rådgöra med läkare först.