När behovet är större än aptiten
Åldersrelaterad svaghet kan ha många orsaker – både naturligt åldrande och olika sjukdomstillstånd kan påverka aptiten negativt. Oavsett orsaken är det avgörande att tillgodose kroppens näringsbehov för att upprätthålla funktioner och undvika att sjukdomar förvärras. För många äldre är detta en utmaning då aptiten ofta minskar med åldern. Här är några vanliga orsaker till det:
- Försämrat lukt- och smaksinne
- Minskad fysisk aktivitet
- Sjukdomstillstånd som påverkar aptiten
- Biverkningar från vissa läkemedel (t.ex. torra slemhinnor som försvårar sväljning)
- Ensamhet, vilket kan leda till minskad aptit
- Mättnadskänsla uppstår snabbare på grund av macksäckens töjbarhet minskar vid hög ålder
När det blir svårt att äta som vanligt förlorar måltider sin positiva funktion och kan istället upplevas som en belastning – vilket är särskilt olyckligt när kroppen behöver extra energi. Att säkerställa ett tillräckligt näringsintag hjälper till att bibehålla funktioner, styrka och självständighet längre.
Åldersrelaterad skörhet
Åldersrelaterad svaghet är ett medicinskt tillstånd som kännetecknas av nedsatt styrka, uthållighet och fysisk funktion. Detta tillstånd drabbar cirka 10–15 % av personer över 65 år och kan påverka livskvaliteten och självständigheten negativt. Svårigheter att få i sig tillräcklig näring kan dessutom öka beroendet av vård.
Svaghet kan också uppstå i samband med sjukdomstillstånd som cancer, stroke, hjärtsvikt eller höftfraktur. Dessa kan leda till viktförlust och undernäring, både på grund av själva sjukdomen och biverkningar från behandlingarna. Utmaningar med aptiten är dock inte begränsat till äldre; även yngre personer kan drabbas vid sjukdom eller vid psykisk ohälsa.
Typer av näringsdrycker
Näringsdrycker är färdiga att dricka och är avsedda att komplettera eller ersätta måltider beroende på näringsbehov. Det finns flera olika typer att välja mellan, och dessa rekommenderas ofta av vården men kan även köpas direkt på apoteket.
- Klart kosttillägg:
Ett lättare alternativ till vatten eller saft, lämpligt vid dålig aptit eller kroniska diarréer. Innehåller inget fett och är ett komplement, inte en ersättning för hela kostbehovet. - Komplett kosttillägg:
Kan användas som enda näringskälla vid bristfällig aptit, med ett balanserat innehåll av protein, fett och kolhydrater. - Protein- och fiberrika kosttillägg:
Produkter som ger extra protein eller fiber, vilket kan behövas vid vissa tillstånd eller sjukdomar. - Kompakta kosttillägg:
Innehåller samma näring som andra kosttillägg men i mindre volym, vilket kan vara fördelaktigt för personer som har svårt att dricka större mängder. Exempel: en flaska med 125 ml innehåller samma näring som motsvarande produkt i 200ml.
Nutridrink
Nutridrink är en serie näringsdrycker som täcker olika behov – från klara till kompletta samt protein- och fiberrika varianter. Ett populärt alternativ är Nutridrink Compact Protein som ger mycket näring i en liten volym (125 ml), vilket underlättar för personer med nedsatt aptit. Den finns i flera smaker, inklusive sensoriska varianter som är anpassade för personer med förändrat smaksinne.
Souvenaid
Souvenaid är särskilt utvecklad för kostbehandling av tidig Alzheimers sjukdom och innehåller en kombination av näringsämnen som utformad för att möta patientens specifika näringsbehov.
Souvenaid finns i smakerna cappuccino, jordgubb och vanilj.
Referenser:
1. Better Care through better nutrition: value and effects of medical nutrition. MNI Evidence Dossier. 2018.
2. Neelemaat F, Bosmans JE, Thijs A et al. Clin Nutr 2012; 31:183-190.
3. Cawood AL, Elia M, Stratton RJ. Ageing Res Rev. 2012; 11:278-96
4. Gariballa S, Forster S. J Am Geriatr Soc 2007; 55:2030-2034.
5. Fried, LP et al. J Gerontol Med Sci 2001 56A(3): M146-M156.
6. Collard RM et al.J Am Geriatric Soc 2012; 60(8): 1487-92.
7. Costanzo L, Cesari M, Ferrucci L et al. J Am Med Dir Assoc. 2019 Feb 13. S1525-8610(18)30727
8. www.1177.se