Boka in en klämdag

Laddar...

Vi skickar ett mejl till dig när produkten är tillbaka i lager

Genom att klicka på Skicka godkänner du vår policy gällande personuppgifter.

Varje timme, året runt, får en kvinna i Sverige besked att hon har bröstcancer, i siffror motsvarar det ungefär 8 400 personer. Fler än hälften av dessa bröstcancerfall upptäcks med hjälp av mammografi. Det svenska mammografiprogrammet, som infördes 1986, innebär att alla kvinnor i Sverige mellan 40 och 74 års ålder erbjuds mammografiundersökning ungefär vartannat år.

Undersök brösten – upptäck bröstcancer i tid

Fler än hälften av dessa bröstcancerfall upptäcks med hjälp av mammografi. Undersökningarna gör det möjligt att upptäcka små tumörer innan du själv kan känna dem med fingrarna. Men, glömt inte att du känner dina bröst bäst. Om du regelbundet bokar in en klämdag då du undersöker dina bröst lär du känna dem och upptäcker lättare förändringar som kan tyda på sjukdom och bröstcancer. 

Hur undersöker jag brösten?

Det är enkelt att undersöka brösten själv och det behöver inte ta mer än några minuter. Det rekommenderas att du undersöker brösten regelbundet, ungefär varannan månad från 30 – 35 årsåldern. För kvinnor som fortfarande får mens rekommenderas det att självkollen görs en vecka efter mensens sista dag. Detta beror bland annat på att brösten kan upplevas extra ömma och ”knöliga” dagarna runt menstruation.

Så undersöker du dem med hjälp av spegel:

  • Stå rakt upp och ner framför en spegel, med bar överkropp
  • Se noggrant efter om brösten har några tydliga förändringar – finns det synlig svullnad eller hudförändringar? Kommer det vätska från bröstvårtan?
  • Lyft upp armen, och se efter samma förändringar som ovan. Ändrar bröstet form när du sträcker armen i vädret?
  • Ta en arm och ett bröst i taget. Använd motsatt hand för att känna på och runt hela bröstet – arbeta systematiskt.
  • Glöm inte armhålorna, leta efter förändringar och knölar även här.

Vad ska jag tänka på när jag undersöker dem?

  • Om du lägger märker till en ny knöl i bröstet.
  • Förändringar i bröstens form eller tyngd.
  • Hudförändringar, som sår eller missfärgningar.
  • Om det ena bröstet har förändrat sin position gentemot det andra (jämfört med tidigare)
  • Vätska och onormalt innehåll från bröstvårtorna.

Vad gör jag om jag märker något ovanligt i brösten?

Om du hittar något som känns annorlunda eller oroar dig, kontakta din vårdcentral eller gynekolog. De flesta knölar är ofarliga, men det är bättre att vara på den säkra sidan.

Kan jag göra något för att minska risken för bröstcancer?

  • Håll en hälsosam vikt: Att upprätthålla en hälsosam vikt genom att äta en balanserad kost och vara fysiskt aktiv kan bidra till att minska risken för bröstcancer.
  • Begränsa alkoholkonsumtionen: Att begränsa alkoholkonsumtionen eller undvika alkohol helt kan också minska risken för bröstcancer.
  • Var fysiskt aktiv: Regelbunden fysisk aktivitet, såsom promenader, löpning eller simning, kan hjälpa till att minska risken för bröstcancer.
  • Amma: Amning kan spela en roll i att förebygga bröstcancer. Ju längre du ammar, desto större är den skyddande effekten.
  • Undvik hormonbehandling: Om du tar eller har blivit rekommenderad hormonersättningsterapi eller p-piller, kan det vara bra att diskutera riskerna med din läkare och ta reda på om det är rätt för dig.
  • Genomgå regelbundna kontroller: Regelbundna kontroller och mammografier kan hjälpa till att upptäcka eventuella förändringar i brösten i ett tidigt skede.

Kom ihåg att dessa åtgärder inte ger några garantier, men de kan bidra till att minska risken för bröstcancer. Om du har fler frågor om bröstcancer eller vill ha mer information besök Cancerfonden.se för detaljerad statistik och resurser om ämnet.

Oktober är en rosa månad

Under oktober månad kan du köpa Rosa bandet och Rosa bandet reflex hos oss. Du bidrar då till Bröstcancerförbundets stöd till forskning om bröstcancer. Hela summan går till Bröstcancerförbundet.

Källor: Bröstcancerförbundet, Cancerfonden.

Relaterade artiklar
Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning