Blåsor i munnen hos barn

Blåsor i munnen är ett vanligt problem hos barn. De kan orsakas av olika saker, till exempel virusinfektioner, allergier, skador eller brist på vitaminer.

Blåsor i munnen hos barn – behandling

Blåsor i munnen kan göra ont och hindra barnet från att äta och prata som vanligt. En möjlig orsak är att barn har tunnare och känsligare slemhinnor i munnen än vuxna, vilket gör dem mer mottagliga för irritation och infektion. En annan möjlig orsak är att barn ofta biter sig i tungan eller skadar den på andra sätt när de leker eller äter. Det kan leda till små sår som sedan kan bli inflammerade och bilda blåsor.

Det bästa du kan göra för att hjälpa ditt barn med blåsor i munnen är att vara stöttande och tröstande. Försök att förstå hur barnet känner sig och visa empati. Berätta att blåsorna inte är farliga och att de kommer att gå över snart. Uppmuntra barnet att dricka mycket vätska och äta när hen är hungrig. Hjälp barnet att hålla munnen ren och undvika saker som kan förvärra blåsorna. Om barnet har mycket ont kan du ge smärtstillande medicin enligt anvisningarna. Om du är orolig för barnets tillstånd eller har frågor om blåsorna, kontakta vårdcentralen eller ring 1177 för råd. 

Blåsor på tungan hos barn

Det finns ingen specifik behandling för blåsor på tungan, men det finns några saker man kan göra för att lindra besvären och förebygga komplikationer:

  • Ge barnet kall eller ljummen dryck, helst vatten eller mjölk. Undvik sura eller kolsyrade drycker som kan irritera blåsorna.
  • Ge barnet mjuk och mild mat som inte är för varm, salt, kryddig eller syrlig. Exempel på bra mat är gröt, yoghurt, glass, mosad potatis eller banan.
  • Låt barnet suga på isbitar eller isglass om det lindrar smärtan.
  • Undvik att borsta tänderna för hårt eller använda tandkräm som innehåller natriumlaurylsulfat, som kan förvärra blåsorna.
  • Använd en mjuk tandborste och skölj munnen med vatten efter varje måltid.
  • Om barnet har feber eller mycket ont kan man ge smärtstillande medicin som paracetamol eller ibuprofen. Följ doseringsanvisningarna på förpackningen och rådgör med läkare om du är osäker.
  • Kontakta vårdcentralen om blåsorna inte läker inom två veckor, om de sprider sig till andra delar av kroppen, om barnet får svårt att andas eller svälja, eller får feber, eller om det finns tecken på infektion som var, rodnad eller svullnad.

Blåsor under tungan hos barn

Om ditt barn har fått blåsor under tungan finns det några saker man kan göra för att lindra besvären och främja läkningen. Till exempel kan man skölja munnen med ljummet vatten eller saltvatten, undvika kryddig, sur eller hård mat som kan irritera blåsorna, ge barnet smärtstillande eller bedövande gel vid behov, och hålla god munhygien. Om blåsorna inte försvinner inom en vecka, om de sprider sig till andra delar av munnen eller om barnet får feber eller andra symtom, bör man kontakta en läkare för att få råd och eventuell medicinering.Blåsor under tungan kan också vara ett symptom på någon sjukdom, till exempel hand-, fot- och munsjukan, herpes eller svampinfektion. Därför är det viktigt att ta reda på vad som ligger bakom blåsorna och behandla dem på rätt sätt.

Vita blåsor på tungan hos barn

 Några av de vanligaste orsakerna till vita blåsor på tungan hos barn är:

  • Svampinfektion: Detta är en vanlig orsak till vita fläckar eller beläggningar på tungan, särskilt hos spädbarn som ammar eller använder nappflaska. Svampen som orsakar infektionen heter Candida albicans och kan spridas från munnen till andra delar av kroppen. Behandlingen består av att tvätta munnen med vatten och salt, använda antifungala läkemedel som munspray eller gel, och undvika sockerhaltiga drycker eller matar.
  • Hand-, fot- och munsjuka: Detta är en viral infektion som orsakar feber, utslag på händer och fötter, och smärtsamma blåsor i munnen. Blåsorna kan vara vita, röda eller gråa och kan spricka och blöda. Infektionen sprids genom kontakt med saliv, nässekret eller avföring från en smittad person. Behandlingen består av att lindra symtomen med smärtstillande medel, vätskeersättning och mjuk mat. Infektionen brukar läka av sig själv inom en vecka eller två.
  • Afte: Detta är små sår som bildas på tungan eller insidan av kinderna eller läpparna. De kan vara vita, gula eller gråa med en röd kant. Orsaken till afte är inte helt klar, men det kan bero på stress, hormonförändringar, immunsystemets reaktioner, trauma, vissa livsmedel eller läkemedel. Behandlingen består av att skölja munnen med saltvatten eller bakpulverlösning, undvika kryddig eller sur mat, och använda bedövningsmedel eller antiinflammatoriska medel vid behov. Afte brukar läka inom en till två veckor.
Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning