Ytlig örongångsinflammation - extern otit

Ytlig örongångsinflammation, extern otit, är en infektion i huden på yttre örat. Inflammationen kan leda till smärta, klåda, svullnad och utslag i området. 

Ytlig örongångsinflammation orsakas av bakterier eller svamp. 

Varför kallas det ibland för simmaröra?

Simmaröra är en form av extern otit. Besvären uppstår när vatten tränger in i örat och orsakar inflammation eller infektion i öronkanalen. Infektionen kan leda till smärta, klåda, svullnad och svårigheter att höra. 

Kan örongångsinflammation gå över av sig själv?

En hörselgångsinflammation kan gå över av sig självt, men ibland behöver du behandling för att lindra besvären. Det finns receptfria behandlingar och läkemedel som du kan använda dig av om du upplever milda besvär, exempelvis örondroppar och öronspray som dödar bakerier och hjälper till att torka ut hörselgången.

Behandla örongångsinflammationen med Otinova

Öronsprayen behandlar inflammation i hörselgången – extern otit. Sprayen verkar lokalt uttorkande och klådstillande. Sprayen hålles lätt in mot, och sprayas in i, hörselgången. Effekt nås vanligen efter 1 – 3 dagar. 
Otinova ska inte användas vid rör eller befarat hål i trumhinnan.

Ska jag kontakta läkare vid örongångsinflammation?

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du har ett eller flera av följande besvär: hörselgången är svullen och irriterad och besvären inte går över efter två dagar.

Kan jag tappa hörseln av örongångsinflammation?

Ibland finns vätska kvar bakom trumhinnan en tid efter att du har blivit frisk, vilket kan göra att hörseln tillfälligt blir sämre. Ibland kan anledningen till att hörseln blir sämre efter en öroninflammation vara att trycket i örat har förändrats eller att det finns vätska kvar i örat.
Ibland kan det hjälpa att tryckutjämna. Det gör du genom att hålla för näsan och samtidigt försöka blåsa ut luft genom näsan. Luften pressas då upp genom örontrumpeten i stället.