Dålig andedräkt

Dålig andedräkt är mycket vanligt och många av oss upplever då och då både obehaglig smak i munnen och dålig andedräkt. Många med dålig andedräkt producerar för lite saliv och är torra i munnen.

Vad är dålig andedräkt?

Dålig andedräkt (halitosis) är obehaglig smak i munnen eller dålig lukt från munnen. De flesta människor upplever dålig andedräkt då och då.   
 
I munnen finns miljontals bakterier. Bakterierna bryter ner matrester och i förruttnelseprocessen bildas det svavelhaltiga ämnen som luktar illa och ger dålig andedräkt. För att det inte ska bli för många bakterier innehåller saliven enzymer som hämmar bakterietillväxt. Många med dålig andedräkt producerar för lite saliv och är torra i munnen.

Orsaker till dålig andedräkt

I de flesta fall orsakas dålig andedräkt av något i själva munhålan. Matrester mellan tänderna eller i tandköttsfickor och belägg på tungan ger ofta dålig lukt. Vanliga orsaker till dålig andedräkt är:

Hur vet jag om jag har dålig andedräkt?

Det är svårt att känna lukten på sin egen andedräkt. Du kan upptäcka dålig andredräkt genom att lukta på en tandtråd eller lukta på belägg som du kan skrapa av från bakre delen av tungan. Det enklaste är om du ber någon du känner väl att lukta på din andedräkt. Du kan också fråga tandläkare eller tandhygienist.

Hur förebygger jag dålig andedräkt?

  • Bra tandhygien är viktigt. Tänderna bör putsas ordentligt varje morgon och kväll med fluortandkräm. Du bör också använda tandtråd eller motsvarande för att rensa upp där tandborsten inte kommer åt. 
  • Använd en tungskrapa eller en mjuk tandborste för att avlägsna bakteriebelägg på tungan.
  • Ät på regelbundna tider.
  • Drick mycket vatten.
  • Sluta röka.
  • Om du lider av muntorrhet rekommenderas sockerfria sugtabletter som ökar salivproduktionen. Fluor bidrar också till att öka salivproduktionen. 

Hjälpmedel mot dålig andedräkt

Produkter med zink
Zink bidrar till att hämma svavelproduktionen i munnen och bryter ner redan bildade svavelförbindelser som orsakar dålig andedräkt. Zink finns i vissa sugtabletter, munsköljprodukter och tuggummi. Vissa tandkrämer har och tillsatt zink. 

Munskölj
Munskölj som innehåller desinficerande medel, som till exempel klorhexidin, bidrar till att upprätthålla god munhygien och verkar därmed förebyggande mot dålig andedräkt. Munskölj finns både med och utan fluor och en del innehåller också zink. Effekten av klorhexidin försämras av vanlig tandkräm. Det är därför bra om du sköljer ut tandkrämen med rent vatten innan du använder munvatten med klorhexidin eller använder en tandkräm som inte innehåller natriumlaurylsulfat. 

När bör du kontakta läkare?

  • Om du har provat hjälpmedel mot dålig andedräkt men fortsätter att uppleva dålig lukt och smak i munnen. 
  • Om du har beläggningar på tungan som inte försvinner med hjälp av tungskrapa.
  • Om du är mycket besvärad av muntorrhet. 
Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning