Borsta tänderna på rätt sätt

Bra rutiner för din tandvård ger dig inte bara ett skinande leende, det hjälper också mot munsjukdomar och dålig andedräkt. Börja med rengöring, fortsätt med borstning och avsluta med att skölja.

 

Rengör tändernas alla sidor

En tand har fem ytor och tandborsten rengör bara tre av dem. Använd därför tandtråd morgon och kväll för att avlägsna matrester och plack som blir liggande mellan tänderna. Dra ner tråden mellan tänderna och ett par millimeter ner i tandköttet. Gör små rörelser med tråden för att rensa först den ena tandsidan och sedan den andra. Har du stora mellanrum mellan tänderna kan en mellanrumsborste vara en bra lösning. Ett tips är också att ha tandpetare lätt tillgängliga efter varje måltid.

Borsta tänderna

Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll. Ta god tid på dig med varje tand och skapa en rutin som säkerställer att du kommer ihåg att putsa alla ytor. Bra tandborstning tar ungefär två minuter. Använd en mjuk tandborste och var inte för hårdhänt. Lägg ytterligare tid på borstningen om du känner att tänderna inte blir rena. Tandborsten bör bytas ut när borsten börjar spreta, men minst fyra gånger per år.

Skölj munnen

Många sköljer tänderna med vatten efter tandborstningen. Då sköljer de samtidigt bort fluorskyddet som tandkrämen ger. Sköljer du munnen med munskölj som innehåller fluor bevarar du fluorskyddet. Fluortillskott är särskilt viktigt för de som ofta drabbas av hål i tänderna och/eller är torra i munnen. Om du lider av dålig andedräkt kan munskölj som innehåller zink vara ett bra alternativ. Fråga gärna oss på apoteket om du är osäker på vilka produkter som passar dig bäst.