Olika insektsbett – vad du behöver veta

Under sommaren och tidiga hösten, när vi tillbringar mer tid utomhus, ökar chansen att stöta på olika insekter. Detta innebär att risken för insektsbett ökar.

Olika insektsbett

 Medan de flesta insektsbett är mer irriterande än farliga, är det bra att känna till olika typer av insektsbett och hur man kan behandla dem.

Olika typer av insektsbett

Det finns en mängd olika insekter som kan bita eller sticka människor. Här följer några av de vanligaste typerna:

 • Myggbett: Dessa är förmodligen de mest kända insektsbetten och kännetecknas av klåda, rodnad och svullnad på det drabbade området. Myggan biter för att suga blod och i processen injicerar den saliv, vilket leder till de ovannämnda symptomen. Myggor är mest aktiva under skymning och gryning.
 • Fästingbett: Fästingar biter och kvarhåller sig ofta på huden för att suga blod. Fästingbett kan orsaka rodnad och svullnad, och i vissa fall kan de överföra sjukdomar som Borelia och TBE. Därför är det viktigt att se över kroppen varje dag om du rör dig i på gräs eller i skogen, då du kan minimera risken att fästningen hinner föra över Borelia ju snabbare du hittar fästningen. 
 • Loppbett: Loppor tenderar att bita på benen och anklarna, och deras bett lämnar ofta röda, kliande utslag. Loppbett är ofta grupperade och förekommer vanligtvis i kluster eller rader av två eller tre bett.
 • Myrbett: Myror bits när de blir klämda eller uppskrämda. Betten kan svida initialt och sedan klia i några dagar, framförallt vid beröring.
 • Bistick: Bin lämnar oftast sin gadd och en giftblåsa i huden när det sticker, vilket leder till smärta och svullnad.
 • Getingstick: Getingar sticker utan att lämna sin gadd, vilket innebär att de kan sticka flera gånger. Deras sting kan orsaka liknande symtom som bistick, men de tenderar att vara mer smärtsamma.

Olika produkter som hjälper vid bett och stick

Förebyggande åtgärder mot insektsbett

Att undvika insektsbett är den bästa strategin för att förhindra obehag och eventuella sjukdomar som kan överföras genom betten. Bär skyddande kläder som långa byxor och långärmade tröjor när du befinner dig i områden med hög insektsaktivitet. Insektsmedel som innehåller DEET eller icaridin kan också vara effektiva. Se till att följa anvisningarna på etiketten för säker användning. Att hålla utomhusområden fria från stillastående vatten kan också bidra till att minska populationen av insekter som mygg.

Behandling av insektsbett

Vad man kan göra för att lindra klådan beror på insektsbettet. Kyla området med is, använda receptfria läkemedel som hydrokortisonkräm, eller naturliga alternativ som aloe vera kan alla hjälpa till att lindra klådan. Det är dock viktigt att inte klia bettet eftersom detta kan leda till infektion.

Men varje insektsbett kan kräva en annan behandlingsmetod. För myggbett och knottbett kan en hydrokortisonkräm eller calaminlotion hjälpa till att lindra klådan. Om du har blivit biten av en fästing, är det viktigt att ta bort fästingen så snart som möjligt med en pincett och sedan rengöra området noggrant. Kontakta en läkare om du misstänker att du kan ha kontraherat en sjukdom från fästingbett, till exempel borrelia. Bistick och getingstick kan behandlas genom att först ta bort gadden och sedan kyla området för att minska svullnaden. Använd en smärtstillande kräm för att lindra smärtan.

Sällsynta men allvarliga reaktioner

Kom ihåg att även om de flesta insektsbett är ofarliga, finns det fall där ett bett kan leda till allvarliga hälsoproblem. Men det är ovanligt i Sverige. Om du känner dig sjuk, får andningssvårigheter eller upplever andra allvarliga symtom efter ett insektsbett, sök omedelbart medicinsk hjälp.

I sällsynta fall kan en person ha en allvarlig allergisk reaktion på ett insektsbett eller sting, känd som en anafylaktisk chock. Detta är ett medicinskt nödläge och kräver omedelbar medicinsk hjälp. Symtom kan inkludera svårt att andas, svullnad i ansiktet eller halsen, snabb puls, kraftigt utslag, yrsel eller svimning. Om du eller någon annan upplever dessa symtom efter ett insektsbett eller sting, ring 112 direkt. Om personen har en känd allergi mot insektsbett och har en epinefrin autoinjektor, använd den omedelbart och vänta sedan på medicinsk hjälp.

Det kan vara svårt att exakt identifiera vilken typ av insekt som har bitit dig baserat enbart på bettet. Det beror på att reaktioner på insektsbett kan variera kraftigt mellan olika individer och beroende på vilken typ av insekt det handlar om. Här kommer jag ändå ge några allmänna riktlinjer som kan hjälpa till att identifiera vanliga insektsbett.

Vanliga frågor om insektsbett

När ska man söka medicinsk hjälp? 
Även om de flesta insektsbett är irriterande snarare än farliga, finns det tillfällen då det är viktigt att söka medicinsk hjälp. Om du har svår smärta eller svullnad, utslag över hela kroppen, feber, yrsel, svårt att andas, svullna läppar eller ögon, eller om bettet eller sticket inte förbättras efter ett par dagar, ska du omedelbart kontakta en sjukvårdsrådgivare.

Varför kliar vissa bett?
Klåda är en vanlig reaktion på många insektsbett. När en insekt biter eller sticker oss injicerar den ofta någon form av saliv eller gift i vår hud. Vårt immunsystem reagerar på detta främmande ämne genom att frigöra histamin, vilket orsakar inflammation och klåda.

Hur ser loppbett ut på människor?
Loppbett på människor visar sig ofta som små röda utslag, oftast på benen eller anklarna. Utslagen kan vara upp till en centimeter i diameter och har ofta en röd "halo" runt bettets centrum. De kan också bli mycket kliande.

Vad har jag fått för bett?
För att avgöra vilken typ av bett du har kan det vara hjälpsamt att observera bettets utseende, känna efter eventuell smärta eller klåda, och tänka tillbaka på omständigheterna runt tiden för bettet. Var du utomhus eller inomhus? Var det dag eller natt? Observerade du några insekter i området?

Vad är det för insektsbett?
Det kan vara svårt att exakt identifiera vilken typ av insekt som har bitit dig baserat enbart på bettet. Det beror på att reaktioner på insektsbett kan variera kraftigt mellan olika individer och beroende på vilken typ av insekt det handlar om. Här är en kortfattad lista med de vanligaste tecknen för att kunna identifiera ditt bett:

 • Myggbett är ofta små, kliande, röda knölar, men kan bli stora om man kliar vilket man bör undvika. De kan bli vitaktiga om du trycker på dem.
 • Knottbett liknar myggbett men är oftast mindre och kliar intensivt.
 • Fästingbett kan lämna en liten röd fläck på huden som kan bli större över tid. Detta kan ibland omges av en ljusare ring.
 • Bistick och getingstick kan orsaka omedelbar smärta och svullnad. Bistick kan lämna en synlig gadd i huden.
 • Loppbett är ofta små och röda, och kan bli mycket kliande. De är ofta grupperade i kluster eller rader.

Vad är det för bett som kliar?
Många insektsbett kan orsaka klåda, inklusive myggbett, loppbett och bett från sandloppor eller knott. Bistick och getingstick kan också orsaka klåda, men ofta efter att den initiala smärtan har avtagit.

Hur ser loppbett ut på människor?
Loppbett ser ofta ut som små röda prickar. De kan bli mycket kliande och finns ofta i kluster eller rader. Ett vanligt ställe för loppbett är runt anklarna eller på underbenen.

Läs mer om att behandla getingstick, bistick och humlestick.

Källa: Vårdguiden 1177