Träna med halsont

Att träna med halsont är inte alltid en bra idé. Det beror på hur ont du har, om du har feber eller andra symtom, och vilken typ av träning du vill göra. Här är några saker du bör veta om att träna med halsont.

Träna med halsont

Om du bara har lite ont i halsen, utan feber eller andra symtom, kan du oftast fortsätta att träna som vanligt. Men du bör lyssna på din kropp och inte pressa dig för hårt. Om du känner dig trött, svag eller yr, bör du avbryta träningen och vila. 

Det är inte säkert att träna när man har halsont om man har feber eller andra symtom som hosta, snuva, huvudvärk eller muskelvärk. Då kan det vara tecken på en infektion som kan förvärras av träning. Du bör då stanna hemma och vila tills du är helt frisk. Här kan du läsa mer om vad som händer med kroppen vid kyla.

Vad kan jag träna om jag har ont i halsen?

Vilka typer av träning som är lämpliga när man har halsont beror på hur ont man har och om man har feber eller andra symtom. Generellt sett är det bättre att välja lågintensiva aktiviteter som promenader, cykling, yoga eller pilates. Dessa kan hjälpa till att hålla igång blodcirkulationen och stärka immunförsvaret utan att stressa kroppen för mycket.

Träna med halsont utan feber

Om du har ont i halsen, men ingen feber, kan du också träna försiktigt. Men du bör undvika att göra övningar som belastar halsen, som tung styrketräning, högintensiv konditionsträning eller simning. Du bör också dricka mycket vatten och undvika att träna i kall eller torr luft.

Springa med ont i halsen

Springa med ont i halsen kan vara okej om du inte har feber eller andra symtom. Men du bör anpassa din fart och distans efter hur du mår. Spring inte för snabbt eller för långt, och ta pauser om du behöver. Om du springer utomhus, klä dig varmt och skydda halsen med en halsduk eller buff.

Gymma med ont i halsen

Gymma med ont i halsen kan också vara möjligt om du inte har feber eller andra symtom. Men du bör välja lätta vikter och färre repetitioner, och undvika att lyfta över huvudet eller spänna halsen. Du bör också torka av redskapen före och efter användning, och tvätta händerna ofta för att undvika att sprida smitta.

Vad ska jag tänka på om jag tränar med ont i halsen?

Ja, det finns några försiktighetsåtgärder du bör tänka på om du tränar med halsont. Du bör:

  • Dricka mycket vatten för att hålla dig hydrerad och skölja bort bakterier från halsen.
  • Undvika alkohol, kaffe och tobak som kan irritera halsen och torka ut slemhinnorna.
  • Värma upp ordentligt innan du tränar och varva ner lugnt efteråt för att undvika temperaturskillnader som kan chocka kroppen.
  • Vila tillräckligt mellan träningspassen för att ge kroppen tid att återhämta sig.
  • Söka vård om du har feber, svår halsont, svullna lymfkörtlar, andningssvårigheter eller andra allvarliga symtom.