Laktosintolerans

Laktosintolerans är ett ganska vanligt tillstånd där kroppen har svårt att bryta ner laktos, en typ av socker som finns i mjölk och andra mejeriprodukter.

Laktosintolerans

Det kan leda till obehagliga symtom som uppblåsthet, gaser och magkramp. Varianter av laktosintolerans inkluderar primär laktosintolerans, tillfällig laktosintolerans och medfödd laktosintolerans.

Symtom på laktosintolerans

Symtomen på laktosintolerans kan variera i allvarlighetsgrad och börjar vanligtvis inom en till två timmar efter att ha ätit eller druckit mejeriprodukter. De mest gemensamma symtomen inkluderar uppblåsthet, diarré, magkramp, illamående och gaser. Även om dessa symtom kan vara obehagliga, är de sällan allvarliga.

Primär laktosintolerans

Primär laktosintolerans är den vanligaste formen av laktosintolerans. Det utvecklas när produktionen av laktas, enzymet som bryter ner laktos, minskar naturligt med åldern. Symtomen på primär laktosintolerans brukar inte börja förrän i tidig vuxenålder.

Tillfällig laktosintolerans

Tillfällig laktosintolerans kan uppstå efter en maginfektion, operation i magen eller tarmarna eller under perioder av extrem stress. Symtomen liknar de vid primär laktosintolerans, men tillståndet försvinner vanligtvis när den underliggande orsaken har behandlats.

Här hittar du produkter vid laktosintolerans

Medfödd laktosintolerans

Medfödd laktosintolerans är en sällsynt genetisk störning där nyfödda barn är oförmögna att producera laktas. Det leder till svår diarré och kan vara livshotande om det inte behandlas omedelbart.

Behandling av laktosintolerans

För personer med mild laktosintolerans kan det vara möjligt att äta vissa mejeriprodukter eller använda laktastillskott för att hjälpa till att bryta ned laktos. När det gäller laktosintolerans, fokuserar behandlingen på att minska symtomen genom att begränsa eller eliminera mejeriprodukter i kosten. För de med medfödd laktosintolerans kan speciell barnnäring som kan köpas på apoteket behövas.

Det finns flera behandlingsalternativ för att hantera laktosintolerans. Laktasenzymsupplement kan tas före att äta mejeriprodukter för att hjälpa din kropp smälta laktos. Probiotika, levande bakterier och jäst som är bra för din hälsa, kan också hjälpa till att förbättra matsmältningen. Tillskott som dessa hittar du enkelt på apoteket. För mer allvarliga fall av laktosintolerans kan receptbelagda läkemedel behövas.

Vad kan jag göra själv?

Laktosintolerans behöver inte betyda stora livsförändringar nödvändigtvis! Laktasenzym tillskott är bra för att du ska kunna äta och leva precis som vanligt, i kombination med de laktosfria substitut till mjölkprodukter som finns i mataffären! Att anpassa din diet kan hjälpa till att lindra symtomen på laktosintolerans. 

 • Enzymet laktas som droppar eller tabletter i samband med måltider som innehåller laktos
 • Fokusera på att äta laktosfria eller laktosreducerade produkter, eftersom dessa produkter har minskade laktosnivåer och kan vara lättare att smälta. 
 • Att äta mindre portioner av mejeriprodukter vid olika tillfällen under dagen kan också minska symtom. 
 • Ett annat tips är att konsumera mejeriprodukter tillsammans med andra livsmedel, vilket kan sakta ner smältningsprocessen och minska symtom.

Laktosintolerans kan vara besvärligt, men med rätt kost och behandling är det möjligt att leva ett normalt liv utan allvarliga symtom. Om du misstänker att du eller ditt barn har laktosintolerans, bör du prata med din läkare eller apotekare för att diskutera dina symtom och möjliga behandlingsalternativ. Tillsammans kan vi hjälpa dig att hantera denna utmaning och uppnå bästa möjliga livskvalitet.

Lär dig vilka livsmedel som innehåller laktos

Det bästa du som laktosintolerant kan göra är att lära dig vilka livsmedel som innehåller laktos! På så sätt kan du enkelt minimera obehag i opassande stunder. Du kan enkelt byta ut dessa mot laktosfria alternativ eller komplettera med laktastillskott. Här har vi en detaljerad lista av de produkter som innehåller större mängder laktos som du kan byta mot laktosfria alternativ:

 • Mjölk: Både helmjölk och lättmjölk innehåller laktos. Det gäller även för kondenserad mjölk och mjölkpulver.
 • Ost: De flesta sorter av ost, inklusive hårdost, mjukost, färskost och bearbetade ostar, innehåller laktos. Mängden laktos kan dock variera beroende på ostens mognadsgrad.
 • Yoghurt, filmjölk och kvarg: Både naturella och smaksatta alternativ innehåller ofta laktos.
 • Glass: De flesta kommersiella glassar innehåller laktos.
 • Smör: Smör innehåller laktos, men i mycket mindre mängder än många andra mjölkprodukter.
 • Grädde: Både vispgrädde och matlagningsgrädde innehåller laktos.
 • Mjölkpulver: Mjölkpulver används ofta i bakning och matlagning och innehåller höga nivåer av laktos.

Vid vissa tillfällen kommer det kanske vara svårt att hitta laktosfria alternativ och då är det tur att det finns många tillskott för laktosintolerans

Luriga livsmedel som kan innehålla laktos

Laktos finns i en mängd olika livsmedel, inte bara i uppenbara mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt. Andra produkter som kan innehålla laktos inkluderar:

 • Bearbetade livsmedel: Många bearbetade livsmedel, inklusive färdigmat, kakor, kakor och till och med bröd, kan innehålla laktos.
 • Chips: Vissa typer av chips kan innehålla laktos, även de smaker som man kanske inte tror, som dill och tryffel av vissa fabrikat. Så se till att läsa på påsen! Men speciellt de med ost- eller gräddfilssmaker kan innehålla laktos.
 • Godis och snacks: Många sorters godis, choklad och andra sötsaker kan innehålla laktos.
 • Smaksatt kaffe och te: Vissa smaksatta kaffe- och teprodukter kan innehålla laktos.

Det är alltid bäst att läsa ingredienslistan noggrant om du är laktosintolerant. Laktos kan ibland listas som "mjölksocker", "vassle", "skummjölkspulver", eller "mjölkpulver", bland annat. Så dessa är extra bra att hålla utkik efter.

Test och diagnos för laktosintolerans

Om du upplever symtom på laktosintolerans, finns det flera olika tester som kan hjälpa till att fastställa diagnosen. Du kan börja med att pröva laktastillskott som du kan köpa på apoteket. Det finns även olika test.

Ett laktosintoleranstest innebär att du dricker en vätska med hög laktosnivå och sedan testas ditt blodsockernivå för att se hur väl din kropp kan bearbeta laktos. Ett annat test är väteandningstestet, där du dricker en laktosfylld vätska och andas in i ett rör, som mäter mängden väte i din utandning. Ett högt vätenivå indikerar att du kanske inte kan bearbeta laktos effektivt. Slutligen kan en eliminering av mejeriprodukter från kosten hjälpa till att identifiera om mejeriprodukter orsakar dina symtom.

Om du upplever magbesvär, smärta och gaser kan det även vara på grund av andra födoämnesallergier. Så om du upplever obehag över en längre tid är det bra att uppsöka läkare. Glutenintolerans kan t.ex. orsaka svåra magsmärtor osv.

Källa: Vårdguiden 1177, Internetmedicin