Kontaktallergi

Kontaktallergi, en vanligt förekommande form av hudallergi, är en del av många människors vardag.

Kontaktallergi – navigera din väg genom hudens utmaningar

Genom att lära oss vad kontaktallergi innebär, vad som ligger till grund för det, och vilka symtom det har, kan vi rusta oss med kunskapen att hantera och förebygga det effektivt. På det sättet kan vi bibehålla vår livskvalitet och fortsätta leva våra liv på ett bekvämt och hälsosamt sätt.

Vad är kontaktallergi?

Kontaktallergi uppstår när huden reagerar på vissa ämnen, något som kan ske vid direkt eller indirekt kontakt vilket kan skapa hudallergi. Det kan vara ämnen i allt från metaller i smycken till kosmetiska produkter, tvättmedel eller till och med vissa livsmedel. När huden kommer i kontakt med dessa ämnen reagerar immunförsvaret och orsakar en allergisk reaktion, ofta i form av hudallergi. Reaktionen på kontaktallergi kan vara mild med lite rodnad och klåda, men kan också vara mer allvarlig och inkludera svullnad och blåsor.

Här hittar du produkter som kan underlätta 

Vad kan orsaka kontaktallergi?

För att minimera risken av utveckla en hudallergi eller minska obehaget av en existerande kontaktallergi, försök att undvika överexponering av:

 • Nickel: Används ofta i smycken och vissa typer av metallvaror.
 • Parfym: Finns i många kosmetika- och hygienprodukter.
 • Konserveringsmedel: Används i en mängd olika produkter, från kosmetika till mat.
 • Tvättmedel och rengöringsmedel: Kan innehålla starka kemikalier som irriterar huden.
 • Latex: Ett naturligt gummi som ofta finns i medicinska handskar och kondomer.
 • Giftek och giftmurgröna: Växter som producerar ett irriterande ämne som kan orsaka hudreaktioner.
 • Antibiotika och antihistaminer: Kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa individer.
 • Lim och harts: Innehåller ofta ämnen som kan irritera huden.
 • Kobolt och krom: Metaller som kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa individer.
 • Gummikemikalier: Används i tillverkningen av gummiprodukter.
 • Metakrylater: Används i vissa typer av gel nagellack. Senaste tiden har allt fler fall av kontaktallergi rapporterats från gel-nagellack till följd av ökad användning. Vissa innehåller metakrylater, som kan orsaka kontaktallergi.

Observera att varje individ är unik, och vad som utlöser en allergisk reaktion i form av kontaktallergi hos en person kanske inte gör det hos en annan. Om du misstänker kontaktallergi, eller annan form av hudallergi, är det bästa du kan göra att konsultera en hudspecialist eller allergispecialist, även kallad allergolog.

Symptom på kontaktallergi

Det finns olika kontaktallergi-symtom att vara uppmärksam på. De mest uppenbara symtomen på kontaktallergi är rodnad, klåda och utslag på huden. Dessa utslag kan vara små och kliande, men kan också utvecklas till större, smärtsamma blåsor och sår om allergin är allvarlig. Andra tecken på hudallergi kan inkludera torrhet, fjällning eller förtjockning av huden. Om du misstänker att du har kontaktallergi, bör du söka medicinsk hjälp för att få en korrekt diagnos och passande behandling.

Behandling av kontaktallergi

Behandling av kontaktallergi kan omfatta flera olika metoder. Vanligen kan en hudkräm eller salva som innehåller kortison rekommenderas. Kortison är en typ av steroid som hjälper till att lindra inflammation och klåda. Du kan även få hjälp av en läkare eller allergispecialist med möjliga allergimediciner för behandling av svårare symtom.

För att förebygga en allergisk reaktion är det viktigt att försöka identifiera och undvika de ämnen som orsakar allergin. Det kan innebära att du behöver ändra vissa vanor, som att byta tvättmedel, kosmetiska produkter eller till och med diet. Om din allergi är svår, kan din läkare föreslå allergitest eller remiss till en hudspecialist.

Livet med hudallergi

Att leva med hudallergi som kontaktallergi kan vara utmanande, men det finns många sätt att hantera det. Det kan vara till hjälp att föra en dagbok över de produkter du använder och hur huden reagerar på dem. Denna information kan vara avgörande för att identifiera potentiella allergener och att minimera din exponering för dem.

Kom ihåg, du är inte ensam. Det finns många andra som lever med kontaktallergi och det finns resurser och behandlingsalternativ tillgängliga för att hjälpa dig hantera denna åkomma. Oavsett hur allvarlig din allergi är, finns det stöd tillgängligt för att hjälpa dig att leva ett bekvämt och lyckligt liv.

Upplever du problem med huden i samband med pollensäsongen? Läs mer om andra allergier som pollenallergi.

 

Källa: Vårdguiden 1177