Celluliter

Celluliter är vanligt hos kvinnor och kännetecknas av att huden kan se ojämn ut. Ibland kallas det apelsinhud eftersom hudytan kan påminna om en apelsin. Celluliter är inte ett tecken på sjukdom men kan upplevas som ett kosmetiskt problem för många.

 

Celluliter förekommer oftast på låren hos kvinnor men de kan också förekomma på rumpa, mage och överarmar. De blir ofta synliga ju äldre en person blir eftersom hudstrukturen förändras genom åren, men det är också vanligt i 20-årsåldern eller efter en graviditet. 

Vad orsakar celluliter?

Det finns ingen direkt orsak till celluliter, men det finns många faktorer som kan påverka förekomsten av dem.

Huden ser knölig eller ojämn ut och kan likna en apelsin eller keso.
Förekommer vanligen på lår och rumpa men kan även dyka upp på mage och överarmar. Genetiska faktorer som till exempel fördelning av kroppsfett, ämnesomsättning, etnicitet och tjocklek på huden kan påverka utvecklingen av celluliter.
Kön: Män kan få celluliter även om det är vanligare hos kvinnor. Detta beror att fördelningen av fett, muskler och bindväv skiljer sig åt mellan män och kvinnor. 
Kvinnliga hormoner: Kvinnliga hormoner påverkar fördelningen av fett på kroppen. Allt eftersom att kvinnan blir äldre så minskar östrogennivån. Detta kan bidra till att förändra hudens struktur. Trots det kan celluliter inte behandlas med hormonbehandling.
Ålder: Huden blir mindre elastisk och tunnare med åren.
Ohälsosam livsstil: Att röra på sig för lite och att äta ohälsosamt kan öka risken. Detta är dock ingen direkt orsak till celluliter. 

Symptom vid celluliter

  • Huden ser knölig eller ojämn ut och kan likna en apelsin eller keso.
  • Förekommer vanligen på lår och rumpa men kan även dyka upp på mage och överarmar.

Några tips och råd

Det finns ingen dokumenterat effektiv behandling men det finns några tips för att försöka göra celluliterna mindre synliga.

  • Fysisk aktivitet: Träning kan bidra till att musklerna blir fasta och huden stramas åt. Fettvävnad förbränns också och kan därför hjälpa till att minska förekomsten av celluliter.
  • Att äta sunt och varierat: Ät mycket frukt och grönsaker, fiberrik mat och drick mycket vatten.
  • Kroppsvård: Att använda feta fuktighetskrämer som masseras in i huden kan hjälpa till att hålla huden mjuk och göra celluliterna mindre framträdande. 
  • Undvik att röka: Rökning gör huden mindre elastisk och det kan därmed förvärra situationen. Läs mer om hur du kan sluta röka här.
  • En kombination av hälsosam kost och fysisk aktivitet och träning kan inverka positivt på huden.
  • Elektrisk stimulans av muskler eller fettvävnad, laserbehandling och fettsugning kan testas men dokumentation kring dessa behandlingar är begränsade. 

Behöver jag kontakta vården?

Celluliter är inte ett allvarligt medicinskt tillstånd och därför krävs ingen behandling.