Vilken funktion har vitamin B12 i kroppen?
Vitamin B12 är viktig för att bilda röda blodceller och arvsmassan DNA. Dessutom är den viktig för att folsyra ska fungera och för att bibehålla vårt nervsystem. Vitamin B12 är också viktigt för förbränning av kolhydrater, fett och proteiner i kroppen.
Källor till vitamin B12 i kosten:
Vitamin B12 finns bara i animaliska produkter. De viktigaste källorna är mjölk, kött, fisk och ägg. Fler exempel på livsmedel med vitamin B12:
- Kött: lever, njure, torkat renkött, älg
- Fågel: kyckling, struts
- Fisk och skaldjur: ostron, böckling, krabba, strömming
- Ost: grönmögelost, hårdost, brieost, mozarella
- Pålägg: leverpastej, löjrom, stenbitskaviar
- Ägg
Beställ vitamin B12 på DOZ Apotek.se
Vad händer vid brist på vitamin B12?
- Den allvarligaste konsekvensen av brist på vitamin B12 är blodbrist (anemi). Tidiga symptom på brist på vitaminen kan vara trötthet, yrsel, muskelsvaghet, viktnedgång och försämrad matlust. Obehandlad kan bristen vara mycket allvarlig och ge benmärgsförlust.
- Brist beror på otillräckligt upptag, eller intag, av vitamin B12. Upptaget regleras av ett protein som kallas inneboende faktor (IF, eller intrinsic factor) som utsöndras från slemhinnan i magsäcken. Personer som saknar detta protein (ärftlig sjukdom) är därför utsatt för brist på vitamin B12.
- Minskat upptag av vitaminen kan också uppstå vid tarmsjukdomar, som till exempel Chrons sjukdom och hos äldre personer.
- Vegetarianer och veganer är särskilt i riskzonen för brist på vitamin B12 eftersom den bara finns i animaliska födoämnen.
Vad händer vid för högt intag?
Även om vitamin B12 lagras i kroppen är fara för förgiftning liten. Höga doser av vitaminen kan däremot dölja brist på andra B-vitaminer.
Råd och tips om tillskott
Vitamin B12 finns i form av både multivitamin-mineraltillskott och i B-komplexpreparat som du kan beställa här.
Källa: Livsmedelsverket