Mjukare vinterhud

Har du torr vinterhud? Känns hyn minst en storlek för liten, läpparna är inte längre mjuka och händerna är torra och spruckna? Du är inte ensam. Alla får faktiskt torrare hud på vintern och många besväras av det.

Det är många faktorer som spelar in när du känner att huden stramar: inomhusklimatet vid det här årstiden är varmare, vilket gör luften torrare, kanske kombinerat med långa, varma duschar och hudprodukter som inte är avsedda för årstiden. Använder du fel produkter är det lätt att dina hudbesvär förvärras.

Vad är orsaken till torr vinterhy?

Vinter är en tuff tid för huden. Den kalla och torra luften gör att huden förlorar fukt och blir torr, stram och fnasig. Torr vinterhy kan orsakas av flera faktorer, som låg luftfuktighet, starka vindar, varma duschar och centralvärme.

Hur kan man förebygga torr vinterhy?

För att förebygga torr vinterhy är det viktigt att återfukta huden regelbundet, både inifrån och utifrån. Det betyder att man ska dricka tillräckligt med vatten, äta nyttig mat och använda en fuktighetskräm som passar ens hudtyp.

Är det nödvändigt att ändra sin hudvårdsrutin på vintern?

Det kan också vara nödvändigt att ändra sin hudvårdsrutin på vintern, eftersom huden har andra behov än på sommaren. Till exempel kan man behöva byta ut sin lättare dagkräm mot en rikare nattkräm, eller använda ett serum eller en olja under sin vanliga kräm för extra skydd. Man kan också behöva skippa eller minska på produkter som innehåller alkohol, parfym eller andra irriterande ämnen, eftersom de kan torka ut huden ännu mer.

Vilka produkter rekommenderas för torr vinterhy?

Vilka produkter som rekommenderas för torr vinterhy beror på ens personliga preferenser och hudens känslighet, men några generella tips är att välja produkter som innehåller naturliga oljor, glycerin, hyaluronsyra, ceramider eller andra fuktbindande ingredienser. Man bör också undvika produkter som innehåller sulfater, syntetiska konserveringsmedel eller andra potentiellt allergiframkallande ämnen.

Kan torr vinterhy leda till andra hudproblem?

Torr vinterhy kan leda till andra hudproblem om man inte tar hand om den ordentligt. Till exempel kan torr hud bli mer känslig för infektioner, inflammationer, eksem eller rosacea. Därför är det viktigt att vara försiktig med vad man utsätter sin hud för på vintern, och inte skrubba, gnugga eller pilla på den för mycket.

Hur ofta bör man applicera fuktighetskräm på vintern?

Hur ofta man bör applicera fuktighetskräm på vintern beror på hur torr ens hud är och hur mycket den utsätts för yttre påfrestningar. Som en tumregel kan man applicera fuktighetskräm minst två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen efter rengöring. Om man känner att ens hud behöver mer fukt under dagen kan man också använda en ansiktsspray eller en mist som återfuktar och fräschar upp huden.

1: Torr hud behöver ordentlig rengöring

Det är viktigt att veta vilken hudtyp du har, men det är också viktigt att ta hand om huden på rätt sätt.  Utan ordentligt rengöring  av huden kan krämen inte tränga ner ordentligt och hjälpa huden. 
Rengör två gånger på morgonen och två gånger på kvällen. Du kan antingen använda samma produkter eller två olika. Logiken är ganska enkel: den första omgången avlägsnar smink och smuts. Andra omgången rengör på djupet. 

2: Skrubba för cirkulation

En mild skrubb kan du använda en till två gånger i veckan. Skrubb behövs för att avlägsna döda hudceller och hjälper huden att förnya sig själv eftersom du ökar blodcirkulationen. Den ökade genomströmningen av blod i huden underlättar också när huden ska ta upp näring från dina produkter och göra sig av med slaggprodukter.