Torr och känslig hud

Torr och känslig hud fnasar och spricker lätt, och många drabbas av klåda. Problem med torr hud blir ofta värre under vintern när luften blir torrare eller i samband med solning. Torr hud kan åtgärdas med uppdaterad hudvård för torr och känslig hud, samt dag och nattkräm för torr och känslig hud, för hela kroppen!

 

Råd och lösningar för torr och känslig hud

Varför blir huden torr och känslig?

Hur torr din hud är hänger samman med mängden fett i överhudens fettlager. Detta fettlager håller huden fuktig och verkar som ett skydd mot omgivningen. Överhudens fettinnehåll är ärftligt men påverkas också av en rad faktorer: 

 • Torr luft
 • Vinterkyla
 • Sol
 • Parfym eller alkohol i hudvårdsprodukter
 • Överdrivet tvättande med stark tvål och varmt vatten

Fokus på ingredienser

Ibland glöms vikten av att läsa ingredienslistan bort! Vissa ingredienser, som parfym och parabener, kan vara irriterande för känslig hud. Därför är det bra att ta hjälp av apoteket för att hitta en kräm som passar dig utifrån ingredienserna. Vi håller oss uppdaterade om sådant som ska undvikas.

Effektiv behandling för torr och känslig hy

Torr hud behandlas bäst genom att tillföra huden fuktighet och undvika sådant som torkar ut huden. Många behöver en fetare kräm på vintern än sommaren. Händerna är ofta mest benägna att bli kritiskt torra. Se till att undvika för varmt vatten och tvålar som torkar ut.

Om huden är förtjockad kan karbamidkräm eller salicylsyrevaselin vara bra (inte på sprucken hud). Karbamid och salisylsyrevaselin bidrar till uppmjukning av huden och till att avlägsna hård hud och skorpor. För en del personer kan karbamid svida i huden.

Hudvård för torr och känslig hy: 5 tips

 • En mild rengöringsrutin är viktig. För personer med torr hud kan det vara bra att undvika produkter som skummar för mycket eftersom de kan torka ut huden ytterligare.
 • Använd ljummet vatten när du duschar och en mild tvål med lågt pH-värde eller en duscholja eller duschkräm.
 • Tvätta bara ansiktet med kallt eller ljummet vatten på morgonen
 • Byt tvål till en som är gjord för torr och känslig hy
 • Klappa huden torr, gnugga inte.
 • Använd dagkräm för torr och känslig hud efter dusch eller bad. Den ger extra bra effekt om den smörjs in när huden är lätt fuktig.
 • Använd solkräm vid solning och var noga med att smörja in kroppen efteråt med en nattkräm för torr och känslig hud.
 • Använd gärna en riktigt tjock kräm vid kallt väder. Om din kräm innehåller vatten ska den smörjas in i god tid innan du går ut (cirka 30 minuter). Då hinner vattnet i krämen avdunsta från huden.
 • Byt hudkräm om det är den som orsakat någon överkänslighet eller att den inte återfuktar huden så mycket som behövs. 

Vi hjälper gärna till med tips för din torra och känsliga hud. Om du behöver något specifikt kan vi hjälpa till med det!

Torr och känslig hud med åldern

Allt eftersom vi åldras genomgår vår hud naturliga förändringar som kan förvärra torrhet och känslighet. Produktionen av naturliga oljor i huden minskar, vilket leder till minskad fuktighetsbevarande förmåga. Kollagen, ett protein som ger huden dess elasticitet, börjar också minska, vilket gör att huden känns slappare och tunnare. 

Hitta rätt kräm för din ålder! Var tid har sitt behov av en hudkräm. Torr och känslig hud behöver inte vara ett problem med skonsamma produkter som du kan få hjälp med på apoteket. 

Dagkräm för torr och känslig hud

Morgonens hudvårdsrutin är avgörande för att skydda och återfukta huden genom dagen. En dagkräm speciellt framtagen för torr och känslig hud hjälper inte bara till att återställa fuktnivåerna utan skapar också en skyddande barriär mot skadliga miljöfaktorer. 

Dagkrämer innehåller ofta ingredienser som hyaluronsyra, glycerin och ceramider som binder fukt och stärker hudens yttre skikt. Många innehåller även solskyddsfaktor (SPF) för att erbjuda extra skydd mot skadliga UV-strålar. 

Regelbunden användning kan hjälpa till att minska torrhet, flagnande och irritation och ge huden en mjuk och smidig känsla. Vi har ett stort sortiment av dagkrämer speciellt anpassade för torr och känslig hud, som ger din hy den nödvändiga fukten och skydd den behöver genom dagen.

Nattkräm för torr och känslig hy

På natten går vår hud in i en återhämtningsprocess. Nattkrämen är en viktig del av hudvårdsrutinen, särskilt för de med torr och känslig hy. De är ofta tjockare och rikare, designade för att djupt återfukta och nära huden under dess naturliga regenereringsprocess. Ingredienser som sheasmör, aloe vera och olika oljor kan hjälpa till att lugna irritation, reparera hudbarriären och återställa fuktnivåerna. 

När du använder nattkräm kommer du vakna upp med en mjuk och strålande hud som känns fräsch och återupplivad. Vi erbjuder ett stort sortiment av nattkrämer utformade för torr och känslig hy, vilket garanterar att din hud får den intensiva näring och återfuktning den behöver under natten.

Allergitestning

Innan du investerar i nya produkter, särskilt om din hud är känslig, kan det vara värt att göra ett lapp-test. Applicera en liten mängd produkt på insidan av underarmen och vänta 24-48 timmar för att se om någon reaktion uppstår.

Vilka sjukdomar ger torr hud?
Torr hud kan vara ett symptom på sjukdomar såsom eksem, psoriasis och hypotyreos.

Vad gör man åt extremt torr hud?
För extremt torr hud rekommenderas intensiv återfuktning med speciella krämer och oljor, undvika starka tvålar, och i vissa fall kan en hudläkare rekommendera specifika behandlingar eller mediciner.

Hur lugnar man irriterad hud?
För att lugna irriterad hud bör man undvika potentiella irritanter, pröva att byta hudkräm, smörja in med lugnande krämer som innehåller aloe vera eller kamomill, och om nödvändigt konsultera en hudläkare.

Vilken ansiktskräm är bäst för torr hy?
Den bästa ansiktskrämen för torr hy varierar beroende på individens behov, men produkter med hyaluronsyra, ceramider och naturliga oljor tenderar att vara särskilt återfuktande.

När bör du kontakta läkare?

 • Vid torr hud som är röd, svullen och vätskar eller avger gult var. 
 • Vid kraftig klåda i huden som inte blir bättre efter ett par veckor utan att du vet orsaken till klådan. 
 • Om huden flagnar kraftigt, som inte går bort med frekvent kräm applicering.

Produkter vid torr och känslig hud