Svett

Svett (perspiration) är naturligt och nödvändigt och kroppens sätt att reglera temperaturen på. Flera saker kan utlösa svett. Stress och känslor leder ofta till att man svettas i ansiktet, under armarna och på händer och fötter, medan svett på grund av ökad kroppstemperatur i regel är fördelad över hela kroppen.

 

Varför svettas man?

Hur mycket du svettas och om svetten avger dålig lukt eller inte, beror på flera faktorer – bland annat aktivitetsnivå, stress, vad du äter och om du använder mediciner. Dessutom kan du svettas mer under vissa perioder i livet, till exempel under puberteten, vid graviditet och i övergångsåldern. Vissa är också genetisk mer benägna att svettas mycket. 

Tips för att få kontroll på svettandet

  • Ha gärna flera deodoranter att välja mellan, då kan du anpassa doft och effekt efter dina behov.
  • Varva ner, stressa mindre. Stress kan leda till ökad svettutsöndring.
  • Begränsa intaget av kaffe, alkohol och stark mat som kan bidra till att du svettas mer.
  • Daglig dusch kan hjälpa till att begränsa bakteriemängden på huden och på så sätt förhindra kroppslukt i samband med att du svettas. 

Produkter som kan hjälpa

En del människor svettas mer än vad som är nödvändigt. Överdrivet svettande kan kännas besvärande, dessutom kan det lägga grunden för svamp och bakterieinfektioner i huden. För de flesta är bra kroppshygien, samt deodorant, tillräckligt för att hindra att svetten blir ett problem

Antiperspirant och deodorant

De flesta deodoranter är antiperspiranter. Antiperspirant är produkter som minskar svettutsöndringen. Till största del är det aluminiumsalter som står för den antiperspirerande effekten. Aluminiumsalter blockerar svettkanalerna och hindrar svetten från att komma ut på huden. Aluminiumsalter har också viss bakteriedödande effekt som också bidrar till att minska eventuell dålig lukt. 

Inte alla deodoranter innehåller antiperspirerande aluminiumsalter som hämmar själva svettutsöndringen. Deodoranter utan aluminiumsalt hindrar eller döljer dålig lukt i samband med att du svettas.