Bästa brännan i backen

Solskydd i backen är lika viktigt som solskydd på en solig sommardag. Upp till 85 procent av UV-strålningen reflekteras mot snön en solig dag och du behöver smörja in dig minst 30 minuter innan du ska ut i backen. Använd ett tjockt lager och glöm inte att smörja in ett par gånger under dagen.

Varför behöver jag solskydd under vintern?

Solen avger tre olika typer av ultraviolett ljus, UVA, UVB och UVC. UVA-strålning står för den största delen av solens strålar som når jorden och är den strålning som tränger djupast ner i huden. Den gör så att pigmentet mörknar och huden blir tjockare och med tiden rynkig.

UVB-strålning från solen är kortare strålar som blir mer intensiva på sommaren och som orsakar solbränna. UVA-strålar å andra sidan är längre och förekommer året runt. Därför är det bra att använda solkräm varje dag, även under vintern och särskilt om du är utomhus och utövar vintersporter.

Även om du inte blir solbränd lika enkelt på vintern kan de långa UVA-strålarna fortfarande tränga igenom huden och orsaka många olika sorters skada, från för tidigt åldrande till hudcancer om du inte använder solkräm. Vinterförhållandena kan faktiskt öka risken för solskador, särskilt när det finns snö på marken. Snö kan reflektera upp till 80% av solens strålar, vilket ökar exponeringen för UV-strålning. Dessutom, på högre höjder, till exempel när man åker skidor eller snowboard, ökar exponeringen för UV-strålning på grund av tunnare atmosfär, vilket gör att mer UV-strålning kan nå jorden.

Solskydd för ansikte

UV-strålningens styrka ökar desto högre upp man kommer. Det innebär att effekten av solen i bergen på vintern är jämförbar med en sommardag på stranden.

Hur mycket solskydd ska jag använda?

Du behöver mellan 3 och 4 ml solkräm för ett normalstort, vuxet, ansikte. Det motsvarar en liten tesked. Använder du mindre än så skyddar inte solkrämen fullt ut och du kanske bara får hälften så hög skyddsfaktor.

Varför ska jag smörja in läpparna med solskydd?

Läppar behöver solskydd på samma sätt som resten av huden på kroppen. Deras tunna och ömtåliga hud utsätts för solens skadliga strålar precis som huden på resten av kroppen. Läpparna saknar dock melanin, pigmentet som skyddar huden från solens strålar. Detta gör dem extra känsliga för solskador.

Solens ultravioletta strålar kan orsaka skador på läpparnas hud, inklusive torrhet, sprickor, rodnad och för tidigt åldrande. Exponering för solen kan också öka risken för hudcancer på läpparna.

Att använda solskydd på läpparna är enkelt och effektivt sätt att skydda dem från solens skadliga strålar.

En SPF på minst 30 rekommenderas för bästa skydd. Det är också viktigt att applicera solskydd på läpparna regelbundet, särskilt efter att ha ätit eller druckit eller efter att ha torkat av munnen.

Beställ solskyddd för läpparna 

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning