Skavsår

Vi har alla någon gång upplevt den där obekväma, skavande känslan i våra skor. Skavsår och skoskav kan vara riktigt plågsamt och hindra oss från att njuta av vardagliga aktiviteter.

Skavsår: hur du kan ta hand om dem

Men oroa dig inte! Det finns effektiva lösningar för att behandla och förebygga dessa vanliga problem. I den här artikeln kommer vi att förklara varför skavsår uppstår, hur man behandlar dem och vad man kan göra för att förhindra framtida skoskav.

1: Varför får man skavsår och skoskav?

Skavsår uppstår när det finns friktion mellan huden och dina skor, vilket resulterar i hudirritation. Detta kan leda till skavsår på fötterna, särskilt om du bär nya skor, vandrar eller joggar långa sträckor, eller helt enkelt spenderar mycket tid på dina fötter. Skoskav är ofta resultatet av att bära skor som är för små, har hårda kanter eller skaver mot huden på dina fötter.

2: Vad ska man göra vid skavsår på fötterna?

När du har ett skavsår är det viktigt att omedelbart behandla det för att minska smärtan och förhindra ytterligare skador. Först och främst bör du rengöra skavsåret noggrant med vatten och mild tvål. Detta hjälper till att minska risken för infektion. Sedan applicera en särskild skavsårs produkt som du kan köpa på apoteket. Dessa produkter kan hjälpa till att lindra smärtan, skydda huden och påskynda läkningsprocessen.

3: Hur blir man av med skavsår snabbt? Hjälper det att lufta skavsår?

Ja! Det är bra att lufta skavsår så mycket som möjligt. Att exponera såret för luft kan påskynda läkningen, torka upp sårvätska och minska risken för infektion. För att bli av med skavsår snabbt bör du undvika att bära de skor som orsakade skoskavet tills såret har läkt. Detta låter huden läka naturligt utan ytterligare irritation. 

4: Hur kan man förebygga skavsår och skoskav?

Förebyggande åtgärder är lika viktiga som behandling när det gäller skavsår. Här är några enkla tips:

  1. Använd rätt storlek på skor: Skor som är för små eller för stora kan orsaka skoskav. Se till att dina skor har rätt passform och ger tillräckligt med utrymme för dina fötter att röra sig fritt.
  2. Använd skavsårsplåster: Skavsårsplåster kan hjälpa till att skydda känsliga områden mot skav och friktion.
  3. Sätt på kirurgisk tejp på utsatta områden: Det finns tejp på apoteket som både är gjord av elastisk väv och oelastiskt papper, båda två är mycket bra för att hindra skav! 
  4. Lufta dina fötter: Ta av dig skorna när det är möjligt för att låta dina fötter andas. Detta kan hjälpa till att förhindra skavsår och skoskav.
  5. Använd skavsårsprodukter: Det finns en rad förebyggande och lindrande produkter kan hjälpa till att skydda huden och minimera chansen för skavsår i t.ex. ett par nya skor eller finskor till en helkväll.