Psoriasis i hårbotten

Psoriasis i hårbotten kan bestå av allt från svag till kraftig fjällbildning och ge mer eller mindre klåda. Psoriasisfläckarna sitter ofta i trakten av hårfästet vid öronen, pannan eller i bakhuvudet och kan gå ner en bit under hårfästet.

 

Man räknar med att cirka 60 – 70 procent av alla som har psoriasis även får det i hårbotten. I vissa fall finns psoriasis bara i hårbotten och ingen annanstans.

Det är vanligt att psoriasis i hårbotten kommer tillbaka, även efter grundliga behandlingar, och därför är det viktigt att du skapar enkla och regelbundna rutiner för den egna behandlingen. 

Så här kan du själv kan sköta din hårbotten vid psoriasis

Regelbunden vård av hårbotten är alltid en bra grund. Psoriasis i sig påverkar inte hårväxten men mycket tjocka fjäll från huden kan nöta på håret. 

Till hårbotten är det vanligt att använda ett avfjällande mjällschampo eller en lösning som innehåller starkt kortison. Är fjällningen och klådan lätt kan det räcka med att tvätta håret varje eller varannan dag. När fjällbildningen är kraftig behöver huden extra vård. Innan fläckarna kan behandlas måste huden avfjällas. 

Produkter att testa vid psoriasis i hårbotten

Tips för avfjällning med olja eller kräm 

  • Börja med att smörja in hårbotten med en mjukgörande kräm eller olja, och gärna sådana som innehåller salicyl. Låt sitta i 8 – 24 timmar, förslagsvis under natten.
  • För snabbare avfjällning sätt på en plastmössa eller vira en varm frottéhandduk runt huvudet.
  • Att bada bastu gör också att fjällen lättare lossnar.
  • Tvätta till sist ur håret med schampo. Schampot ska masseras in i torrt hår, annars blir det svårt att få ur oljan eller krämen i håret.
  • Håret kan behöva schamponeras flera gånger innan kräm eller oljerester och fjäll helt försvunnit.

När huden är avfjällad kan psoriasisfläckarna börja behandlas. Behandlingen kan ta flera veckor och bör trappas ut gradvis.
En hudläkare kan ge dig råd om hur du ska gå tillväga och skriver ut lämplig kräm, lösning eller liniment. En sådan behandling brukar sträcka sig över några veckor.

Källor: Psoriasisförbundet, Psoriasisföreningen.