Mjäll

Mjäll kan vara ett frustrerande problem, som påverkar många människor. Medan alla vuxna kan uppleva mjäll, visar studier att det är vanligare hos män och att symptomen ofta är mest påtagliga runt 40-årsåldern. 

Även de som har torrt och lockigt hår är mer benägna att uppleva mjäll. Det kan vara mycket besvärande, men det finns enkla behandlingar tillgängliga som gör det möjligt att hantera tillståndet - hemma!

 

Mjäll: orsaker, behandling och lösningar

Vad är mjäll i hårbotten?

Mjäll består av döda hudceller från hårbotten som lossnar och faller av. Din hårbotten förnyas ständigt, men under normala omständigheter är denna process så långsam att den knappt märks. Det uppstår när förnyelseprocessen ökar i takt, vilket resulterar i en märkbar mängd flagnande hud.

Varför får man mjäll? Orsaker

Varför man får mjäll kan variera från person till person. Mjällens orsak är ofta relaterad till jästsvampen Malassezia ovale, som finns naturligt på huden hos vuxna. När svampen börjar växa okontrollerat, reagerar huden genom att snabbare stöta bort hudceller, vilket leder till synligt mjäll i hår och hårbotten.

Det finns flera faktorer som kan bidra till mjäll i hårbotten:

 • Svampinfektion 
 • Fet eller torr hårbotten
 • Psoriasis 
 • Seborroiskt eksem 
 • Eksem 

Svampinfektion, fet och torr hårbotten kan ofta förbättras med speciella schampon och anpassade metoder för att ta hand om hårbotten. Medan mjäll i hårbotten som orsakas av sjukdomar som seborroiskt eksem eller psoriasis kan kräva särskild behandling under medicinsk vägledning.

Faktorer som kan förvärra mjäll

Varför får man mjäll? Varför just en del får mer av jästsvampen och mjällbesvär är inte helt klarlagt. Det finns dock en rad faktorer som potentiellt kan förvärra mjällen:

 • Försvagat immunförsvar (sjukdom eller stress).
 • Hormonförändringar.
 • Hårbotten får inte tillräckligt med luft (tätsittande mössor, väldigt tjockt hår, överdrivet användande av hårprodukter).
 • Felaktig schamponering som orsakar fet hårbotten.
 • Att tvätta håret för ofta eller för sällan.

Mjäll  behandling

Om mjäll orsakas av en svampinfektion finns det speciella schampon som kan behandla hårbotten effektivt. De används regelbundet, beroende på svårighetsgrad, för att hålla svampen i schack. Dessa mjällschampon innehåller svampdödande medel som dödar jästsvampen eller saktar ner utbytet av hudceller. De flesta mjällschampon är receptfria och kan köpas på apotek. Använd mjällschampo enligt anvisningarna på förpackningen, eftersom de inte är avsedda att användas som vanliga schampon.

Är det mjäll eller torr hårbotten?

Vad är mjäll? Torr hårbotten kan lätt förväxlas med mjäll, eftersom båda tillstånden kan leda till flagnande hudceller. Det är dock viktigt att skilja mellan de två, eftersom behandlingsmetoderna kan variera. Mjällschampo är ämnat för att bota orsaker till mjäll. Torr hårbotten kan förvärras av användning av mjällschampo, så att veta vad mjäll är kan vara viktigt för just dig.

Mjäll ger oftast stora, feta eller oljiga, synliga flagor som fastnar i hår eller hårbotten, medan torr hårbotten ger små, torra flagor som liknar dammkorn.

Få bort mjäll – hårbotten är nyckeln

Hur får man bort mjäll? Det finns flera sätt att effektivt behandla mjäll. Mjäll behandling förutom att använda mjällschampo finns det andra sätt att undvika mjäll som att ta hand om din hårbotten med dessa metoder:

 • Använd milda schampon som noggrant rengör hårbotten.
 • Massera schampot ordentligt med cirkulära rörelser i hårbotten, och upprepa två gånger med lite schampo första gången och tills det löddrar andra gången.
 • Skölj noggrant efter varje tvätt. Sköljningen av hårbotten är lika viktig som schamponeringen.
 • Undvika att använda för många hårstylingprodukter.
 • Hitta rätt behandling för ditt specifika tillstånd.

Om du fortsatt undrar hur man får bort mjäll efter receptfria läkemedel och uppdaterad metod för hårtvätt bör du söka hjälp hos en läkare eftersom det kan behöva ytterligare behandling.

Hitta rätt schampo

Om du upplever mjäll kan du överväga att prova ett milt schampo. Du kan även överväga ett som inte innehåller silikoner, om det är något du hittar i ingredienslistan av ditt nuvarande schampo. Silikoner kan vara en anledning till att hårbotten hamnar i obalans. De används i schampo för att ge håret en silkeslen känsla genom att lägga sig som en hinna på hårstrået, men det kan även skapa en beläggning på din hårbotten. 

När ska jag söka vård för min mjäll?

Om du har svår mjäll som inte förbättras av receptfritt mjällschampo, bör du överväga att söka medicinsk hjälp för din mjällbehandling.