Tandvärk

Att plötsligt drabbas av tandvärk är en obehaglig upplevelse som ofta kräver omedelbar och kvalificerad vård. Akut tandvärk kan vara smärtsamt och det kan finnas ett behov av smärtstillande. Det är viktigt att känna till när det är läge att söka vård samt åtgärder som kan lindra smärta och behandla de underliggande orsakerna, som till exempel karies som är den vanligaste anledningen till tandvärk.

Lindra tandvärk

Vad är tandvärk?

Det första tecknet på tandvärk kan vara ilningar i tänderna när du äter eller dricker något varmt eller kallt. Tandvärk kan kännas på olika sätt, ibland som en stickande smärta och ibland är det ett mer konstant molande och värkande. Tandvärk kan orsaka kraftiga smärtor som breder ut sig över halsen eller upp på sidan av huvudet och framkalla huvudvärk. 

Symptom på akut tandvärk inkluderar:

 • Skarp smärta vid tuggning eller bett.
 • Känslighet för varma eller kalla drycker och mat.
 • Svullnad eller rodnad i tandköttet runt en specifik tand.

Orsaker till tandvärk

Tandvärk kan uppstå av olika anledningar. Karies, alltså hål i tänderna, är en av de vanligaste orsakerna. Detta sker när bakterier bryter ner tandens skyddande emalj, vilket kan exponera tandens nerv och resultera i ökad känslighet och smärta.

Här är en lista på orsaker till tandvärk då du bör söka tandläkarvård: 

 • Karies (hål i tänderna) kan göra tandens nerv inflammerad
 • Tandköttsinflammation
 • Infektion i eller runt tandroten 
 • Tandskada (till exempel ett slag mot tanden)
 • En sprucken tandkrona
 • För hög tandfyllning
 • Visdomstand som inte får plats att komma fram
 • Tandsprickning 

Vid allvarliga orsaker som tandköttsinfektioner som abscesser, där bakterier infekterar tandköttet och orsakar inflammation och svullnad, är det viktigt att få hjälp i tid. Tandfrakturer eller skador, orsakade av en olycka eller genom att bita på något hårt, kan också leda till akut tandvärk.

Tips mot tandvärk: Hur kan jag förebygga tandvärk?

Det viktigaste du kan göra för att undvika tandvärk är att ha god tand- och munhygien. Var noga med att borsta tänderna minst två gånger om dagen och använd tandtråd dagligen. Men det finns ytterligare åtgärder som kan minimera antalet besök hos tandläkaren.

Här är några råd du kan följa:

 • Eltandborste: Tandläkare rekommenderar ofta att använda en elektrisk tandborste, eftersom den kan rengöra tänderna mer effektivt
 • Byta tandborste:  En tandborste bör bytas ut var tredje till fjärde månad.
 • God munhygien: Var noga med att borsta dina tänder minst två gånger om dagen och använd tandtråd dagligen. Använd en fluortandkräm.
 • Regelbundna tandläkarbesök: Besök tandläkaren minst två gånger per år för rutinmässiga undersökningar och rengöringar. Din tandläkare kan identifiera eventuella problem tidigt och behandla dem innan de blir allvarligare.
 • Hälsosam kost: Undvik frekvent konsumtion av sockerhaltiga och syrliga livsmedel och drycker. De kan erodera tandemaljen och leda till karies och tandvärk.
 • Använd en bettskena: Om du gnisslar tänder när du sover, kan en bettskena skydda dina tänder från skador.
 • Sluta röka: Rökning kan leda till många munhälsoproblem, inklusive tandvärk och tandköttssjukdomar.
 • Drick mycket vatten: Att hålla munnen återfuktad kan hjälpa till att skölja bort mat och bakterier och minska risken för karies.
 • Drick begränsat med kolsyrade drycker som läsk och bubbelvatten: Varje syraattack ökar risken för karies. 

Kom ihåg att dessa är allmänna rekommendationer och att din personliga munhälsoplan kan variera beroende på ditt specifika tillstånd. För bästa resultat, prata med din tandläkare om vad som skulle fungera bäst för dig.

Lindra akut tandvärk: Vad hjälper mot tandvärk?

Vid akut tandvärk, bör man omedelbart boka tid hos tandläkare för att hitta orsaken till smärtan. Lindring kan även uppnås genom att kyla det smärtande området, till exempel genom att suga på en isbit. Använd tandtråd för att avlägsna matrester mellan tänderna och prova receptfria smärtstillande medel, såsom ibuprofen eller paracetamol. Om smärtan kvarstår, eller om du upplever svullnad, rodnad eller har en dålig smak i munnen, som kan vara tecken på infektion, bör du söka professionell vård.

Lindra tandvärk med huskur

Den bästa huskuren för att undvika tandvärk är att borsta mjukt, med tandkräm. Men om du upplever akut tandvärk finns det ett par saker du kan göra för att lindra smärtan:

 • Saltvatten: Skölj munnen med en blandning av varmt vatten och salt. Detta kan hjälpa till att dra ut vätska från tandköttet som kan orsaka svullnad och smärta, samt döda bakterier.
 • Kalla kompresser: Applicera en kylpåse på det drabbade området i 15 minuter åt gången. Detta kan hjälpa till att minska inflammation och lindra smärta.
 • Receptfria smärtstillande medel: Smärtstillande medel som ibuprofen kan hjälpa till att lindra smärta tillfälligt.
 • Pepparmyntsolja: Pepparmint har bedövande egenskaper och kan hjälpa till att lindra tandvärk. Drick med te eller applicera på en fuktad bomullstuss som du sätter direkt på det drabbade området.

Kom ihåg att dessa metoder endast ger tillfällig lindring och inte behandlar orsaken till tandvärken. Kvarstår smärtan bör du kontakta en tandläkare. 

Lindra tandvärk hos barn

Tandvärk kan vara särskilt jobbigt för barn. Här är några tips som kan hjälpa till att lindra tandvärk hos barn i väntan på tandläkartid:

Kyl ner: Om barnet har tandvärk på grund av att de tappar tänder, kan en kall tuggleksak hjälpa till att lindra smärtan och svullnaden.

Smärtlindrande medicin: Det finns smärtstillande läkemedel speciellt framställda för barn, som ibuprofen eller paracetamol. Följ alltid doseringsanvisningarna och rådfråga barnets läkare om du är osäker.

Matval: Undvik mat och dryck som är för varma, kalla eller sockerrika, eftersom de kan orsaka mer smärta. Samt att inte låta barn äta något väldigt varmt och kallt samtidigt då det kan orsaka sprickor. 

Tandborstning: Att borsta tänderna regelbundet och använda tandtråd kan hjälpa till att förebygga tandvärk. Men var försiktig så att du inte borstar för hårt, eftersom det kan orsaka mer smärta.

Om barnets tandvärk fortsätter, är det viktigt att du tar barnet till tandläkaren för att utreda orsaken till smärtan och få professionell behandling. Detta kan hjälpa till att förhindra ytterligare komplikationer och säkerställa att barnets tänder och tandkött är hälsosamma.

Tips när det gör ont i tänder eller tandkött

Beställ tid hos tandläkaren, det är viktigt att hitta orsaken till tandsmärtan så tidigt som möjligt. Ta vara på din hälsa genom att ha god mun- och tandvård.

När ska du gå till tandläkaren?

 • Om du har ont i en tand en längre tid.
 • Om du har ont, är svullen eller röd, eller har dålig smak i munnen eftersom det kan vara tecken på infektion.
 • Om receptfria smärtstillande mediciner inte har tillfredsställande effekt. 

Beställ tandborstar från DOZ Apotek.se