Vad är K-vitamin?
Vitamin K är en fettlöslig, nödvändig vitamin som behövs för blodets koagulering men också för att bibehålla en normal benstomme. K-vitamin kräver fett för att kunna tas upp i blodet. Trots att det kan lagras har det en relativt hög omsättning i kroppen, vilket innebär att vi måste tillföra det kontinuerligt via maten.
Källor till K-vitamin i kosten
Bra källor till K-vitamin är gröna bladgrönsaker som spenat, kål, broccoli men även vissa oljor innehåller K-vitamin. Fler livsmedel som innehåller K-vitamin:
- Kött
- Lever
- Äggula
- Mejeriprodukter
Vad händer vid brist på K-vitamin?
Brist på K-vitamin kan leda till blödningar. K-vitaminbrist är ovanligt men har påvisats hos personer med nedsatt absorption och vid antibiotikabehandling.
Vad händer vid för högt intag av K-vitamin?
Risken att drabbas av K-vitaminbrist är liten men det kan förekomma vid överdrivet intg av K-vitamin i form av kosttillskott.
Råd och tips om tillskott av K-vitamin
K-vitamin är relativt ovanligt som tillskott, men förekommer ofta tillsammans med D vitamin. Vissa multivitaminer innehåller K-vitamin, för den som vill säkerställa sitt dagliga intag.
Här hittar du DOZ Apoteks kosttillskott och vitaminer.
Personer som använder blodförtunnande läkemedel som innehåller en K-vitaminantagonist, ofta Warfarin, kan få rådet att begränsa konsumtionen av livsmedel som är rika på K-vitamin, eftersom vitaminet påverkar blodkoagulationen.
Källa: Livsmedelsverket med flera