K-vitamin

K-vitamin är nödvändigt för att blodet ska kunna koagulera. Nyfödda får en spruta med K-vitamin efter födseln för att minska risken för blödningar. 

Vad är K-vitamin?

Vitamin K är en fettlöslig, nödvändig vitamin som behövs för blodets koagulering men också för att bibehålla en normal benstomme. K-vitamin kräver fett för att kunna tas upp i blodet. Trots att det kan lagras har det en relativt hög omsättning i kroppen, vilket innebär att vi måste tillföra det kontinuerligt via maten.

Källor till K-vitamin i kosten

Bra källor till K-vitamin är gröna bladgrönsaker som spenat, kål, broccoli men även vissa oljor innehåller K-vitamin.  Fler livsmedel som innehåller K-vitamin:

  • Kött
  • Lever
  • Äggula
  • Mejeriprodukter

Vad händer vid brist på K-vitamin?

Brist på K-vitamin kan leda till blödningar. K-vitaminbrist är ovanligt men har påvisats hos personer med nedsatt absorption och vid antibiotikabehandling. 

Vad händer vid för högt intag av K-vitamin?

Risken att drabbas av K-vitaminbrist är liten men det kan förekomma vid överdrivet intg av K-vitamin i form av kosttillskott.

Råd och tips om tillskott av K-vitamin

K-vitamin är relativt ovanligt som tillskott, men förekommer ofta tillsammans med D vitamin. Vissa multivitaminer innehåller K-vitamin, för den som vill säkerställa sitt dagliga intag.
Här hittar du DOZ Apoteks kosttillskott och vitaminer.

Personer som använder blodförtunnande läkemedel som innehåller en K-vitaminantagonist, ofta Warfarin, kan få rådet att begränsa konsumtionen av livsmedel som är rika på K-vitamin, eftersom vitaminet påverkar blodkoagulationen. 

Källa: Livsmedelsverket med flera