Doftöverkänslighet

Många av oss har nog upplevt starka dofter av parfym eller blommor som inte alla gånger är så trevliga. För en person med doftöverkänslighet kan samma känsla och även värre uppstå av mycket mildare dofter!

Doftöverkänslighet: Så hanterar du den

Doftöverkänslighet är något som kan skapa betydande obehag och svårigheter i vardagen för den som drabbas. Du kan få besvär av till exempel parfym, avgaser, rök eller andra starka dofter. Du kan uppleva stress med doftöverkänslighet, men det går att lindra besvären!

Men parfymfria produkter ökar i antal till följd av en stigande popularitet! En ökad medvetenhet kring parfymer och dess effekt på huden samt orsakande av potentiella allergier har skapat en ny trend inom hudvård och hårprodukter. På så sätt har du mycket att välja på om du upplever dessa problem, och förhoppningsvis lättare i andra miljöer när din omgivning följer trenden av att köpa mer hälsosamma val utan parfym!

Känn igen doftöverkänslighet: Symtom

Symtom av doftöverkänslighet kan vara allt från lindriga besvär i hals, luftvägar, näsa och slemhinnor i ögonen till mer allvarliga som huvudvärk, svettningar, yrsel och trötthet. Det är symtom som kan påminna om astma och allergi, men orsakerna skiljer sig. Det bästa är att gå till en läkare som kan hjälpa dig komma till roten av symtomen och ställa diagnos.  

Diagnos och behandling

Ett viktigt steg i hanteringen av doftöverkänslighet är att få en korrekt diagnos, efter att du har upplevt de olika symtom doftöverkänslighet har som kännetecken. För att bekräfta att du lider av överretbarhet i slemhinnorna, och inte en allergisk reaktion, kan du behöva genomgå ett inandningstest med capsaicin som utförs på en specialistklinik. Huvudstrategin för att hantera doftöverkänslighet är att helt och hållet undvika det man inte tål, vilket kan vara utmanande men nödvändigt för att minimera besvär.

Det ska inte förväxlas med en allergisk reaktion som orsakas av allergener i luften, vilket utlöser en reaktion från immunförsvaret. Då kan allergimediciner hjälpa för att lindra besvären. Du kan få hjälp av en läkare med utredning och säkerställa diagnos. 

Orsaker och utmaningar

Doftöverkänslighet, som ibland kallas för sensorisk hyperreaktivitet. Tillståndet beror på överretbarhet i sensoriska nerver i luftvägarna och ögon, snarare än att vara en reaktion från immunförsvaret. Intressant nog har det visat sig att mycket låga halter av dofter och kemikalier kan utlösa besvär. Produkter som parfym, och parfymerat rakvatten, tvätt- och sköljmedel, hygienprodukter som deodorant, tvål, schampo, hårspray och lotion, och rengöringsmedel bör undvikas. Även blommor, växter och kemikalier från produkter eller inredning och material kan ge problem, så ta in dessa med varsamhet!

Att ha doftöverkänslighet kan utgöra betydande livsförändringar, inte bara på grund av de fysiska symtomen utan även på grund av de psykosociala konsekvenserna. De som lider av doftöverkänslighet kan uppleva en försämrad livskvalitet och känner sig ofta isolerade och begränsade i sina förflyttningar i offentliga miljöer som arbetsplatser, skolor, sjukvård, kulturliv och kollektivtrafik.

Parfymfria alternativ

För dig som är doftöverkänslig finns en rad av oparfymerade produkter att utforska. Att byta till parfymfria alternativ av hygienprodukter, tvätt och rengöringsmedel är verkligen ett bra sätt att underlätta för sig själv i vardagen. Det finns ett flertal produkter med Astma- och Allergiförbundets märkning som erbjuder trygga och doftfria alternativ. Du kan se övergången till oparfymerade produkter som en chans att upptäcka nya favoritprodukter!

Hur omgivningen kan hjälpa

Enligt forskning rapporterar en tredjedel av alla vuxna att de skulle uppleva besvär om de utsätts för dofter eller kemikalier. Majoriteten av dessa är kvinnor. Dessutom kan personer med pågående astma och allergibesvär också reagera på olika dofter. Att leva med doftöverkänslighet kan innebära en utmaning, men med stöd och förståelse från omgivningen kan även livet med doftöverkänslighet bli lättare.

För att underlätta för personer med doftöverkänslighet kan omgivningen ta steg för att minimera användningen av parfymerade produkter. Genom att öka medvetenheten och förståelsen för doftöverkänslighet kan vi alla bidra till att göra livet lite lättare för de som lider av denna åkomma. Vardagen kan bli betydligt enklare om personer i omgivningen är medvetna om problematiken och gör sitt bästa för att undvika användning av doftande produkter och parfymerade ämnen. I gemensamma lokaler är det extra viktigt att tänka på att undvika starka dofter, särskilt på sjukhus och andra arbetsplatser där man arbetar tätt med andra.

Källa: Vårdguiden 1177, Astma- och Allergiförbundet.

Relaterade artiklar