Akne och finnar

Akne är ett vanligt problem och de flesta av oss drabbas vid någon tidpunkt i livet. Det finns en rad olika produkter och behandlingar du kan testa.

 

Vad är akne och finnar?

Akne uppstår om en talgkörtel täpps igen och talg samlas inne i körteln. Ansamlingar av talg bryts ned av hudbakterien Propionebacterium acnes och detta leder till en lokal infektion i huden, alltså en finne. Beroende på hur djupt ned i talgkörteln (eller hårsäcken) en sådan infektion uppstår kan det bli allt från små röda utslag till stora och djupare finnar.

Orsaker

 • Nästan alla kommer vid en eller annan tidpunkt i livet få finnar. Finnar uppstår oftast i ansiktet men även ryggen och bröstet är vanliga ställen de kan dyka upp på.
 • Man tror att huvudorsaken till finnar är påverkan av det manliga könshormonet testosteron, något som både män och kvinnor har, män har av naturen mer. Testosteron påverkar talgproduktionen och en del är mer känsliga för denna påverkan än andra och får då lättare finnar. Känsligheten för testosteron är ärftligt betingat. Hormonella förändringar, till exempel pubertet, menstruation eller graviditet kan därför leda till finnar hos en del.
 • Andra faktorer som kan leda till finnar är stress, vissa mediciner och överdrivet solande.

Fet hud och akne

Fet hud har ofta en överproduktion av talg. En blank och glänsande hud indikerar att huden har för mycket talg. Riktig hudvård av fet hud är därför mycket viktigt för att få huden i balans och förhindra utbrott av akne.

 

Hudvård för oren hud

Akne beror inte på dålig hygien. Tvärtom så kan överdrivet tvättande, rengöring och för många eller för starka produkter göra problemet värre. Riktig hudvård av oren hud normaliserar talgproduktionen, lugnar ner huden och minimerar utbrott av finnar.

 

7 hudvårdsförslag

 • Rengör huden morgon och kväll. Använd en rengöringsgelé eller skum som är anpassade för oren och fet hud. Om din hudvårdsserie omfattar en toner så applicerar du den efter första rengöringen för att avlägsna eventuella restprodukter från huden.
 • Använd en fettfri fuktighetskräm som innehåller mycket fukt. Får huden för lite fukt kan den försöka att kompensera detta genom att producera mer talg som får huden ännu mer i obalans.
 • Använd produkter på natten, det är då huden är som mest mottaglig. Det finns en rad specialiserade nattkrämer till oren hud som både lugnar huden och bekämpar orenheter medan du sover.
 • Använd ansiktspeeling 1 – 3 gånger per vecka. Peeling hjälper till att avlägsna talg och döda hudceller. Om de inte avlägsnas kan du få fler finnar då både talg och döda hudceller kan täppa till porerna.
 • Kläm inte på finnarna. Detta kan göra problemet värre och det kan ge ärr.
 • Det finns lokalverkande produkter som du kan använda direkt på aknen/orenheterna. Dessa produkter kan bidra till att finnen försvinner snabbare.
 • Använder du smink är det viktigt att du använder produkter som är anpassade för fet hud.

Tips på produkter vid akne

Behandling med tabletter

Om lokalbehandling inte heller ger önskat resultat finns det tabletter som kan hjälpa mot akne. Behandling av akne med tabletter är enbart för allvarligare former av akne då andra behandlingsalternativ inte har hjälpt. Behandling med tabletter kombineras ofta med lokalbehandling.

När bör du kontakta läkare?

 • Om egenbehandling med receptfria mediciner inte har gett tillfredsställande resultat efter 6 – 8 veckor.
 • Om du har stora, ömmande finnar som besvärar dig.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning