Akne och finnar

Vad är akne och finnar? Akne och finnar är ett vanligt problem som drabbar de flesta av oss vid någon tidpunkt i livet. Finnar uppstår när en talgkörtel täpps igen och talg samlas inne i körteln. Ansamlingar av talg bryts ned av hudbakterien Propionebacterium acnes och detta leder till en lokal infektion i huden, alltså en finne. Beroende på hur djupt ned i talgkörteln (eller hårsäcken) en sådan infektion uppstår kan det bli allt från små röda utslag till stora och djupare finnar. Vi har därför sammanställt allt om orsaker, bästa aknebehandling och hur du behandlar finnar.

 

Akne och finnar

Orsaker till akne och finnar

Nästan alla kommer vid en eller annan tidpunkt i livet få finnar. Finnar uppstår oftast i ansiktet men även ryggen och bröstet är vanliga ställen de kan dyka upp på. 

 • Man tror att huvudorsaken till finnar är påverkan av det manliga könshormonet testosteron, något som både män och kvinnor har, även om män naturligt har mer. Testosteron påverkar talgproduktionen och en del är mer känsliga för denna påverkan än andra och får då lättare finnar. Känsligheten för testosteron är ärftligt betingad. Hormonella förändringar, till exempel pubertet, menstruation eller graviditet kan därför leda till finnar hos en del.
 • Andra faktorer som stress, vissa mediciner och överdrivet solande kan orsaka finnar.
 • Akne är mycket vanligt bland tonåringar, med ungefär en av tre som upplever så pass mycket akne att de kan dra nytta av någon form av behandling mellan åldrarna 12 och 17. En mindre andel av tonåringar upplever extremt svår akne som påverkar deras livskvalitet i stor utsträckning.
 • Din genetiska uppsättning kan ha en betydande inverkan på om du utvecklar akne eller inte. Om en av dina biologiska föräldrar hade allvarlig akne under tonåren, är chansen större att du också får svår akne.

Fet hud och akne

Fet hud är ofta kopplad till akne och finnar, och har ofta en överproduktion av talg. En blank och glänsande hud indikerar att huden har för mycket talg. Det är därför mycket viktigt med rätt hudvård för att få huden i balans och förhindra akne.

Hudvård för oren hud

Akne beror inte på dålig hygien. Tvärtom så kan överdrivet tvättande, rengöring och för många eller för starka produkter göra problemet värre. Riktig hudvård av oren hud normaliserar talgproduktionen, lugnar ner huden och minimerar utbrott av finnar.

7 saker som kan förvärra akne

 • Att ta på ansiktet med smutsiga händer: Om du ofta tar på ditt ansikte utan att först tvätta dina händer kan bakterier och smuts från dina händer överföras till ditt ansikte och bidra till utvecklingen av akne. Undvik speciellt att ta dig runt näsan munnen och i öronen där det sitter en högre koncentration av bakterier.
 • Användning av sminkprodukter som inte är rena: Om du använder sminkverktyg eller produkter som inte är rena kan det också leda till akne. Det är viktigt att regelbundet rengöra dina sminkborstar och svampar. Ta alltid bort sminket innan du lägger dig.
 • Användning av kortisonbaserade läkemedel: Dessa kan vara antingen topikala (appliceras på huden) som salvor, eller systemiska (tas oralt) som tabletter. Kortison kan öka talgproduktionen och därmed öka risken för akne.
 • Användning av läkemedel som innehåller litium: Litium, som ofta används för att behandla vissa psykiska sjukdomar, kan bidra till utvecklingen av akne.
 • Arbete i en oljerik miljö: Om din hud regelbundet kommer i kontakt med olja - kanske på grund av ditt arbete - kan det täppa till porerna och leda till akne.
 • Arbete i en varm och fuktig miljö: Denna typ av arbetsmiljö kan bidra till överdriven svettning, vilket i sin tur kan leda till igentäppning av porer och akne.
 • Användning av oljerika solskyddsprodukter: Fettsolerkrämer kan täppa till porer, vilket kan leda till akne. Det är bättre att välja icke-komedogena solskyddsprodukter.

Aknebehandling: bästa medel mot finnar

Behandling av akne och finnar kan variera beroende på svårighetsgraden av din akne. Mild till måttlig aknebehandling kan ofta hanteras med över disk-produkter som innehåller ingredienser som salicylsyra eller benzoylperoxid. Om dessa inte är effektiva, kan det vara lämpligt att konsultera en hudläkare för receptbelagd aknebehandling, som kan inkludera aktuella krämer, oral medicinering eller till och med ljusbehandling.

Hur får man bort akne? Behandling av finnar

Att ta hand om oren hud på rätt sätt är avgörande för att minimera utbrott av finnar. Det finns många olika produkter tillgängliga som kan hjälpa till att behandla och förebygga finnar. Vilket som är det bästa medel mot finnar kommer att variera beroende på din individuella hudtyp och akne. Receptfria medel som innehåller salicylsyra eller benzoylperoxid kan vara mycket effektiva. För personer med allvarlig akne kan receptbelagd medicinering vara det bästa medel mot finnar.

Bästa aknebehandlingen: 11 hudvårdsförslag på hur man får bort akne

Vad är det bästa mot akne? Det bästa mot akne varierar från person till person. Men genom att kombinera korrekt hudvård med rätt behandlingsmetoder, kan du effektivt minska och hantera dina utbrott. Hur får man bort akne? Dessa förslag är ett bra sätt att hantera akne och finnar: behandlingar som du själv kan göra hemma!

 1. Tvätta en eller två gånger om dagen: Använd en mild tvål eller ansiktstvätt för fet och finnig hy. Överdriven tvättning är inte hjälpsam.
 2. Använd aknelösningar eller aknegel: Dessa kan hjälpa till att förhindra att talgkörtlarna täpps till.
 3. Undvik feta krämer och oljor: Dessa kan täppa till talgkörtlarna och förvärra akne. 
 4. Om huden blir torr, använd en fettfri gel: Får huden för lite fukt kan den försöka kompensera detta genom att producera mer talg som får huden ännu mer i obalans.
 5. Använd produkter på natten, det är då huden är som mest mottaglig: Det finns en rad specialiserade nattkrämer till oren hud som både lugnar huden och bekämpar orenheter medan du sover.
 6. Använd ansiktspeeling 1 – 3 gånger per vecka. Peeling hjälper till att avlägsna talg och döda hudceller. Om de inte avlägsnas kan du få fler finnar då både talg och döda hudceller kan täppa till porerna.
 7. Kläm inte på finnarna. Detta kan skada talgkörtlarna och förvärra inflammationen, samt öka risken för ärrbildning.
 8. Sola försiktigt: Solljus kan minska inflammationen i huden och tillfälligt förbättra aknen, men undvik att bränna dig. Var också medveten om att sola i solarium inte förbättrar aknen och kan öka risken för hudcancer.
 9. Det finns lokalverkande produkter som du kan använda direkt på aknen/orenheterna. Dessa produkter kan bidra till att finnen försvinner snabbare.
 10. Var försiktig med smink: Smink orsakar inte akne, men kan göra huden mer irriterad. Använder du smink är det viktigt att du använder produkter som är anpassade för fet hud.
 11. Se över vad du äter: Viss forskning tyder på att hög sockerkonsumtion och vissa mjölkprodukter kan förvärra aknen, men detta är inte universellt. Lyssna på din kropp och vad den reagerar på.

Tips på produkter vid akne