Det här är UV-strålar

Solens strålar består av tre olika sorters ultravioletta strålar, som kallas UV-strålar: UVA, UVB och UVC.

Viktiga för tillverkning av D-vitamin

UVB-strålarna är viktiga för D-vitamintillförseln eftersom D-vitamin bildas när dessa strålar träffar huden. D-vitamin upprätthåller immunförsvarets normala funktion och hjälper kroppen att ta upp kalk som är nödvändigt för ben och muskler. 

Under vinterhalvåret är däremot strålningen inte stark nog för att bilda D-vitamin och det rekommenderas det att täcka behovet genom att äta mycket fisk. Du kan också säkra nivån av vitamin D genom att äta D-vitamintillskott. Detta är särskilt viktigt för människor med mörk hud. 

Innan vi började resa söderöver och att äta D-vitamintillskott behövde vi allt det D-vitamin vi kunde få från solen. Den nordiska hudtypen har därför färre pigment i huden, för att kunna släppa genom med UVB-strålning. Dessa strålar tränger genom överhuden och reagerar med pigmentet i huden och ger oss den eftertraktade bruna färgen. Men solen strålar kan också bränna oss, ge oss allergiska reaktioner och hudcancer. Därför är det bra att ha koll på några tips för att sola smart.

 

Så här solar du smart

  • Ta pauser från solen - undvik att bli solbränd. Detta är särskilt viktigt mellan klockan 12 och 15 när solstrålarna är som starkast.  
  • Använd kläder, solhatt och solbriller. Hårbotten är ofta där solen träffar mest. Så använd något som skyddar huvudet. 
  • Använd solkräm med mins faktor 15. Faktor 15 ger tillräckligt skydd för de flesta om du smörjer jämnt och rikligt - en handfull kräm till en hel kropp. På sydligare breddgrader kan högre skydd vara nödvändigt. 
  • Undvik solarium. Solarium kan öka risken för hudcancer och risken ökar ju mer du solar solarium och desto yngre du är när du börjar. 
     

UVA-skydd året om

UVB-strålarna tränger inte genom moln eller fönster. Det gör däremot UVA-strålarna. De är aktiva hela året, även vid molnigt väder så glöm inte att skydda dig mot dessa. UVA-strålarna går nämligen djupt ner i huden och de kan leda till att huden åldras, att du får solallergi, pigmentfläckar och hudcancer.