Torra hälar

Hälar kan bli torra på grund av en rad olika faktorer, inklusive brist på fukt, överdriven exponering för varmt eller torrt väder, ålder, hälsoproblem som diabetes eller hypotyreos, och användning av olämpliga skor eller strumpor. 

Varför blir hälarna torra?

Fötterna har en tendens att bli torrare än andra delar av kroppen eftersom de har färre talgkörtlar. För att undvika torra hälar är det viktigt att använda återfuktande krämer och undvika att gå barfota på torra ytor.

När fötterna är barfota kommer de i kontakt med golv, sand eller andra ytor som kan ta bort naturlig fukt från huden och orsaka uttorkning. Därför är det viktigt att återfukta huden regelbundet om du går barfota eller använder öppna skor.

Vad ska jag göra med mina torra hälar?

Att fila hälarna kan vara bra för att ta bort döda hudceller och minska torrhet och hård hud på hälen. Men det är viktigt att använda rätt teknik och verktyg för att undvika att skada huden. För mycket eller för hård filning kan orsaka smärta, irritation och ökad risk för infektioner.

Hur filar jag hälarna på rätt sätt?

För att fila hälar på ett säkert sätt bör du använda en mjuk fotfil eller pimpsten, och undvika att fila för mycket eller för ofta. Du bör också undvika att fila på områden med för tjock hud, särskilt om du har diabetes eller någon annan sjukdom som påverkar cirkulationen eller nervfunktionen i fötterna. Om du har allvarlig torrhet, smärta eller andra problem med hälen, är det bäst att söka råd från en läkare eller podiatrist (fotläkare) innan du filar hälen eller använder några andra behandlingar.

Vilka produkter behöver jag för att fila hälarna?