Pigmentfläckar

Är du en av dem som får fläckig panna eller en mörk "mustasch" när du solar? Att få pigmentfläckar blir allt vanligare och orsakerna bakom kan vara många. Men lösningen är ofta den samma.

Pigmentfläckar, eller hyperpigmentering, drabbar inte bara äldre. Det är också många som får dem i unga år. Men är det möjligt att bli kvitt dem igen och hur undviker du att få dem från början?

På sista tiden har det blivit mer och mer fokus på andra ålderstecken som kommer i tillägg till rynkor. Men pigmentfläckar, eller hyperpigmentering, drabbar inte bara äldre. Det är också många som får dem i unga år. Men är det möljligt att bli kvitt dem igen? Och hur undviker du dem från första början?

Så förebygger du fläckarna

När du väl har fått pigmentfläckar kan de vara svåra att bli av med. Det allra bästa är att försöka att förebygga förekomsten. 

 • Solfaktor 15 året runt: Fläckarna kommer nämligen oftast av solexponering och solens UVA-och UVB-strålar.  
 • Ansiktssolkräm med faktor 50 på sommaren:  Byt gärna ut din vanliga dagkräm mot en med solfaktor 50 på sommaren. Då blir det inte så många lager kräm på morgonen. Brun blir du ändå eftersom ansiktet är den kroppsdel, förutom händerna, som är mest exponerad för solen. 
 • Smörj dig ofta under solning: Under varma dagar vid stranden försvinner också faktor 50. Så glöm inte att ta med dig solkrämen när du ska sola och smörj in dig varannan timme.  
 • Använd solhatt: En keps eller solhatt gör att ansiktet inte blir direkt exponerad av solljuset. 
 • Hudvårdsprodukter: Det finns också specialprodukter som kan hjälpa mot pigmentfläckar. Exempel på detta är serum som används dagligen under fuktighetskräm. 
 • Vänta med produkter och behandlingar som gör huden solkänslig till vinterhalvåret.  Till exempel peeling och serum med AHA-syra, glykolsyra och retinol och kemisk peeling och laser.

Därför får du pigmentfläckar

Skälet till att fläckarna dyker upp är att pigmentet i huden har klumpat ihop sig och det kan finnas olika skäl till det. Här är de vanligaste:

 • Hormoner 
  Hos många kvinnor dyker pigmentfläckarna upp under graviditeten, eftersom hormonbalansen ändras under denna period. Efter födsel försvinner vanligtvis dessa fläckar, men i vissa fall är de bestående. 
 • Mediciner
  Det har visat sig att användande av p-piller, och några antiepileptiska mediciner också kan ge pigmentfläckar.
 • Solskador
  Om du blir väldig solbränd kan detta orsaka en varaktig ändring av pigmenteringen i din hud, i form av pigmentfläckar.  
 • Hudvård och behandlingar 
  Att använda hudvårdsprodukter med starka ingredienser och och hårda hudvårdsbehandlingar kan göra huden mer känslig i solen och orsaka hyperpigmentering om solskydd inte används efteråt. 
 • Ålder
  Detta kallas leverfläckar och är ljus- eller mörkbruna fläckar som kommer med ålden. Fläckarna uppstår där huden har varit utsatt för sol i flera år och har inget att göra med levern.