Perenn allergisk rinit

Perenn, eller icke säsongsbunden, allergisk rinit beror oftast på en överkänslighet mot pälsdjur eller kvalster och symtomen kan visa sig året runt.

 Kattallergi är den vanligaste formen av perenn allergi (perenn allergisk rinit) i Sverige men allergi mot hund, häst och andra pälsdjur förekommer också.

Hur vet jag om jag har perenn allergisk rinit?

Ofta är det svårare att ställa diagnos på perenn allergisk rinit, eftersom långvarig nästäppa kan ha andra orsaker och det inte är lika lätt att se ett samband mellan symtomen och kontakt med allergenet. Det kan hända att du behöver göra ett allergitest för att ta reda på vad det är som ligger bakom besvären.

Vilka är symptomen vid perenn allergisk rinit?

Symtomen för perenn allergisk rinit liknar de som uppstår vid pollenallergi, även om nästäppan brukar vara värre vid icke säsongsbunden allergi. Katt- och kvalsterallergen är små och går gärna ner i de nedre luftvägarna, vilket kan leda till astmabesvär.
Karakteristiska symtom är också rinnsnuva, nästäppa, nysningar och klåda. Det är också vanligt med samtidiga besvär från ögonen och många med allergisk rinit har även astma.

Vilka läkemedel kan jag använda vid perenn allergisk rinit?


Dymista är den enda receptfria nässprayen som innehåller både antihistamin och kortison. Med två aktiva substanser har den dubbelverkande effekt. Den lindrar allergisymtom i näsa och ögon samt minskar inflammationen i näsan. Till skillnad från nässprayer med endast kortison lindrar den de allergiska symtomen i näsan efter 5 minuter.

Källor: Dymista, med flera

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning