Perenn allergisk rinit

Vad är perenn rinit? Perenn allergi, även känd som icke säsongsbunden allergisk rinit, är oftast en reaktion på överkänslighet mot pälsdjur eller kvalster. Till skillnad från säsongsrelaterade allergier kan symptomen på perenn allergisk rinit visa sig året runt.

Perenn allergi: allt du behöver veta

Vad orsakar perenn allergisk rinit?

Kattallergi är den vanligaste formen av (persisterande) perenn allergi i Sverige. Dock finns det även andra djurallergier, inklusive allergier mot hund, häst och andra pälsdjur, som också kan leda till perenn allergisk rinit.

Vilka är symptomen för perenn allergi?

De mest kända symptomen för perenn allergisk rinit liknar de för pollenallergi. Nästäppa brukar vara mer uttalad vid icke säsongsbundna allergier. Allergener som katt- och kvalsterallergen är små, vilket gör att de lätt kan nå de nedre luftvägarna och eventuellt orsaka astmabesvär. Vanliga symptom inkluderar:

  • Rinnsnuva
  • Nysningar
  • Klåda
  • Besvär från ögonen

Hur vet jag om jag lider av perenn allergisk rinit?

Diagnostisering av perenn allergi kan vara utmanande, eftersom långvarig nästäppa kan ha flera olika orsaker. Dessutom kan det vara svårt att se ett direkt samband mellan symptomen och exponering för allergenet. Om du misstänker att du har denna typ av allergi kan det vara nödvändigt att genomgå ett allergitest för att identifiera den exakta orsaken. 

Hur man identifierar perenn allergisk rinit:

Vanliga symtom: Nysattacker, vattnig snuva, nästäppa och klåda. Hosta och känsla av trånghet i bröstet är också vanligt, särskilt vid pälsdjursallergi.

Utseende: Svullnad i näsan, klart snuva och svårigheter att andas genom näsan. Vid ögonirritation kan ögonen bli röda och svullna.

Husdjur i hemmet: Det är viktigt att identifiera om patienten har pälsdjur i hemmet eller regelbundet kommer i kontakt med dem. Pälsdjursallergi är en vanlig orsak till denna typ av rinit.

Familjehistorik: Uppgifter om ärftlighet för allergiska sjukdomar och tidigare allergiska symtom kan indikera en högre risk för perenn allergisk rinit.

Långvariga symtom: Känns det som att du har en konstant förkylning, särskilt nästäppa? Det kan vara en indikation på perenn allergi.

Tester: Det finns specifika hudtester som kan avslöja vilka allergener du reagerar på.

Vilka behandlingsalternativ finns för perenn allergi?

Det finns olika behandlingsmetoder för perenn allergisk rinit som lindrar symptom och kan kombineras enligt en läkares ordinationer för bästa resultat:

Undvik allergenet: Det bästa sättet att hantera allergier är att undvika det som orsakar dem, om möjligt.

Antihistaminer: Dessa är mediciner som hjälper till att minska eller förhindra symptom på allergi.

Nässprayer: Det finns nässprayer som kan lindra symtomen direkt i näsan.

Nässpray med steroider: Dessa kan hjälpa till att minska svullnad och irritation i näsan.

Specifik Immunterapi (SIT): Detta är en behandling där du regelbundet får små doser av det allergen du är känslig för, för att över tid minska din reaktion på det.

Allergimediciner är bra för de som lider av perenn allergisk rinit som till exempel:

  • Dymista: Denna nässpray erbjuder en dubbelverkande effekt tack vare sin kombination av antihistamin och kortison. Den lindrar allergisymptomen i både näsa och ögon samt minskar inflammationen i näsan. Dymista verkar redan efter 5 minuter och skiljer sig från andra nässprayer som innehåller enbart kortison.

Livsstil och arv: potentiella orsaker till allergi

Många undrar varför allergier har blivit vanligare. En teori är att vår moderna livsstil påverkar oss. När vi spenderar mer tid inomhus och mindre tid utomhus, får vårt immunsystem inte samma chans att lära sig känna igen vanliga ämnen. Detta kan göra oss känsligare för allergier. Detta kallas ibland för 'hygienhypotesen'. Men det är inte bara vår livsstil som påverkar. Om din mamma eller pappa har allergi, kan det öka din risk att också få det. Det är därför viktigt för läkare att känna till om det finns allergier i din familj när de ska hjälpa dig med dina besvär.

Observera att diagnos och behandlingsrekommendationer bör komma från en läkare eller medicinsk specialist. Om man misstänker allergisk rinit bör man konsultera en specialist för att få rätt diagnos och behandling.

Vanliga frågor om allergier

Hur vet man om man är allergisk mot frukt?
För att veta om du är allergisk mot en specifik frukt bör du genomgå allergitester hos en specialist.

Kan man bli av med vasomotorisk rinit?
Vasomotorisk rinit är en kronisk sjukdom, men dess symptom kan kontrolleras med lämplig behandling. Det är en form av rinit som inte orsakas av infektioner eller allergier. Det är en överretbarhet i näsans slemhinna mot vissa stimuli som inte nödvändigtvis skulle orsaka symptom hos alla. 

Stimuli inkluderar kyla, värme, rök och starka dofter som parfymer. Det är inte ovanligt – i själva verket upplever ungefär 10% av befolkningen denna typ av överkänslighet i de övre luftvägarna.

Kan man vara allergisk mot päron?
Ja, vissa individer kan vara allergiska mot päron och andra frukter.

Läs mer om olika sorters allergi.

Vilka läkemedel kan jag använda vid perenn allergisk rinit?

Dymista är den enda receptfria nässprayen som innehåller både antihistamin och kortison. Med två aktiva substanser har den dubbelverkande effekt. Den lindrar allergisymtom i näsa och ögon samt minskar inflammationen i näsan. Till skillnad från nässprayer med endast kortison lindrar den de allergiska symtomen i näsan efter 5 minuter.


Källor: Dymista, med flera

Publicerad: 20221024 Uppdaterad: 20230918