Omega-3

Omega-3-fettsyror är essentiella fettsyror, vilket innebär att kroppen inte bildar dem själv och vi måste tillföra dem via kosten. Bra källor till omega-3 är bland anant fet fisk, alger, rapsolja och valnötter. Omega-3 minskar blodets levringsförmåga och minskar på så sätt risken för blodpropp.

Vad är omega-3?

Omega-3 är livsnödvändiga fettsyror som kroppen inte kan bilda själv utan vi måste tillföra via kost. Namnet omega-3 stammar från fettsyrornas kemiska struktur. De viktigaste fleromättade fetterna heter omega-3 och omega-6. Omega-3 och omega-6 är egentligen namn på två familjer av fleromättade fetter. I dessa familjer ingår olika långa fettsyror som har olika funktion i kroppen.

Moderfettsyran i omega-3-familjen heter alfa-linolensyra. Moderfettsyran i omega-6-familjen heter linolsyra. Omega-3 från fisk innehåller eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra(DHA). När omega-3 finns i växter kallas de Alfa-linolsyra (ALA). 

Några effekter av omega-3

  • Omega-3 bidrar till att upprätthålla normal hjärt- och hjärnfunktion.
  • Omega-3-fetter har visat sig sänka triglyceridnivån.
  • Omega-3 tunnar ut blodet.
  • Omega-3 har däremot inte visat någon påverkan på kolesterolhalten i blodet.

Vilka källor till omega-3 finns det?

Omega-3-fett finns i till exempel:

  • Fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner (innehåller EPA och DHA).
  • Vissa alger (innehåller EPA och DHA).
  • Rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja.
  • Valnötter.

Vem behöver omega-3?

För personer som inte äter fisk, till exempel vegetarianer och fiskallergiker, är det viktigt att i stället få i sig omega-3-fett från till exempel rapsolja. I kroppen kan en liten del av detta omvandlas till de långa omega-3-fettsyrorna DHA och EPA.

Kan jag få för mycket?

Enligt Livsmedelsverket bör högst 10 procent av energin man äter komma från fleromättade fetter. Skälet till att det finns en övre gräns är främst att det inte verkar finnas några fördelar med att få i sig mer än så. Samtidigt har man inte sett att man skulle kunna få för mycket omega-3 från maten.
Höga doser av kosttillskott med omega-3 kan däremot ge biverkningar.