Mineraler

Mineraler är livsnödvändiga för oss och har många olika kroppsfunktioner. Detta är ämnen som kroppen inte kan tillverka själv och måste därför tillföras via kosten. 

Vad är mineraler?

Mineraler är icke-organiska föreningar måste tillföras via kosten, eftersom kroppen inte tillverkar dessa själv. Mineraler delas in i två grupper: 

Mineraler: Dessa behöver vi stora mängder av och de fungerar som byggstenar i kroppen. Gruppen omfattar kalcium, fosfor, kalium, svavel, natrium, klor och magnesium.

Spårämnen: Järn, zink, selen, krom, fluor, jod, kobolt och koppar kallas spårämnen. Detta beror på att vi behöver dessa i små mängder. 

Mineralernas funktion i kroppen

De viktigsta mineralerna är kalcium, järn, jod, fosfor, selen, zink, koppar, krom och magnesium.

Kalcium – Viktig för att bygga skelett och tänder, förutom att bidra till normal cellfunktion. Bra källor till kalcium är mjölk, yoghurt, gröna grönsaker, bönor, nötter och sardiner.

Järn – nödvändigt för syretransport till alla celler och vävnader i kroppen. Bra källor till järn är kött, ägg, bönor, linser, nötter, spannmålsprodukter, frukt och grönsaker.

Jod – bidrar til att behålla normal ämnesomsättning och är med och tillverkar hormonet tyroxin i sköldkörteln. Bra källor till jod är mejeriprodukter, ägg och vit fisk, som till exempel torsk, sej och makrill.

Fosfor – viktigt för att bidra till stark benväv och starka tänder. Fosfor finns i rött kött, mjölk, ärtor, ost, lever och havregryn.

Selen – utgör en viktig del av kroppens immun- och antioxidantförsvar och är en antioxidant. Selen finns i fisk, skaldjur, kött och spannmålsprodukter.

Zink – viktigt för immunsystemet och huden. Bra källor till zink är kött, leverpastej, grova spannmålsprodukter och mjölkprodukter.

Koppar – viktigt för att tillverka röda blodceller. Bra källor till koppar är inälvsmat (särskilt lever), skaldjur, kakao, fröer (solros-, sesam-, och pumpafrö), nötter, gröna grönsaker, torkade baljväxter, torkade plommon, svart peppar, gelatin och bläckfisk. 

Krom – bidrar till att bibehålla normal blodsockernivå. Krom finns i nötter, mandlar, torkad aprikos, kött, fullkornsprodukter, fisk och kött.

Magnesium – viktigt för att förbränna kolhydrater, normal nervfunktion och energiproduktion. Bra källor är gröna grönsaker, baljväxter, mjölkprodukter, nötter, kött och fisk.