Vad är mineraler?
Mineraler är icke-organiska föreningar måste tillföras via kosten, eftersom kroppen inte tillverkar dessa själv. Mineraler delas in i två grupper:
Mineraler: Dessa behöver vi stora mängder av och de fungerar som byggstenar i kroppen. Gruppen omfattar kalcium, fosfor, kalium, svavel, natrium, klor och magnesium.
Spårämnen: Järn, zink, selen, krom, fluor, jod, kobolt och koppar kallas spårämnen. Detta beror på att vi behöver dessa i små mängder.
Mineralernas funktion i kroppen
De viktigsta mineralerna är kalcium, järn, jod, fosfor, selen, zink, koppar, krom och magnesium.
Kalcium – Viktig för att bygga skelett och tänder, förutom att bidra till normal cellfunktion. Bra källor till kalcium är mjölk, yoghurt, gröna grönsaker, bönor, nötter och sardiner.
Järn – nödvändigt för syretransport till alla celler och vävnader i kroppen. Bra källor till järn är kött, ägg, bönor, linser, nötter, spannmålsprodukter, frukt och grönsaker.
Jod – bidrar til att behålla normal ämnesomsättning och är med och tillverkar hormonet tyroxin i sköldkörteln. Bra källor till jod är mejeriprodukter, ägg och vit fisk, som till exempel torsk, sej och makrill.
Fosfor – viktigt för att bidra till stark benväv och starka tänder. Fosfor finns i rött kött, mjölk, ärtor, ost, lever och havregryn.
Selen – utgör en viktig del av kroppens immun- och antioxidantförsvar och är en antioxidant. Selen finns i fisk, skaldjur, kött och spannmålsprodukter.
Zink – viktigt för immunsystemet och huden. Bra källor till zink är kött, leverpastej, grova spannmålsprodukter och mjölkprodukter.
Koppar – viktigt för att tillverka röda blodceller. Bra källor till koppar är inälvsmat (särskilt lever), skaldjur, kakao, fröer (solros-, sesam-, och pumpafrö), nötter, gröna grönsaker, torkade baljväxter, torkade plommon, svart peppar, gelatin och bläckfisk.
Krom – bidrar till att bibehålla normal blodsockernivå. Krom finns i nötter, mandlar, torkad aprikos, kött, fullkornsprodukter, fisk och kött.
Magnesium – viktigt för att förbränna kolhydrater, normal nervfunktion och energiproduktion. Bra källor är gröna grönsaker, baljväxter, mjölkprodukter, nötter, kött och fisk.