Krom

Krom är en mineral som bland annat hjälper insulin med att reglera blodsockret. Kromtillskott kan därför verka stabiliserande på blodsockret. Krom reducerar också blodfetterna och kontrollerar kolesterolhalten i blodet.

Vad är krom?

  • Krom, Cr, är en mineral som kroppen behöver i små mängder (spårämnen).
  • Krom måste tillföras via kosten.

Vilken funktion har krom i kroppen? 

Krom är med och reglerar blodsockret. Krom ingår i en förening som heter glukostoleransfaktor (GTF) som förstärker insulinets verkan. Insulin är ett hormon som reglerar blodsockret.

Krom är viktigt för förbränningen av fett och kolhydrater. 

Krom i kosten

Krom finns bland annat i kött, fisk, mandlar, nötter, torkad aprikos, skaljur och fullkornsprodukter.

Vad händer vid brist?

Enligt Livsmedelsverket har krombrist inte påvisats hos människa mer än eventuellt i tre fall, samtliga dessa personer åt specialkost under en lång period.

Vad händer vid för högt intag?

Krom förekommer i olika oxidationsstadier. Dessa föreningar kan ha olika toxiska effekter. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) fastställde tolerabelt dagligt intag för krom (III) till 300 µg/kg kroppsvikt och dag.

Råd och tips om hur du kan använda av kromtillskott

  • Om du har diabetes och vill använda kromtillskott bör du vara uppmärksam på att krom kan leda till lägre blodsocker. Rådgör därför med läkare innan du använder kromtillskott, om du använder insulin eller blodsockersänkande tabletter.
  • De flesta multivitaminmineral-tillsott innehåller krom i små mängder.
  • Vissa läkemedel och kosttillskott bör inte kombineras alls, såsom omega-3 och K-vitamin om du samtidigt använder waran eller trombyl. Vissa örter, som johannesört, bör du också vara försiktig med vid intag av läkemedel.

Källa: Livsmedelsverket med flera.