Kalcium

Kalcium, också känt som kalk, är en viktig byggsten för vårt skelett och våra tänder. För lite kalcium i skeletter kan öka risken för att få benbrott. Kalcium (Ca) är den mineral som kroppen har mest av och utgör omkring hälften av den totala mängden mineral som finns i kroppen. Kalcium måste tillföras via kosten. 

Vilken funktion har kalcium i kroppen?

Kalcium är en viktig byggsten för vårt skelett och våra tänder. Kalcium är också viktig för en lång rad enzymreaktioner, koagulering av blod, nervimpulser, muskelsammandragningar och hjärtat. 

Kroppen kräver kontinuerlig tillförsel av relativt stora mängder kalcium, ända från fosterstadiet och fram tills att vi dör. Detta är för att skelett och tänder ska bildas, växa och underhållas. Personer som har fått för lite kalcium tidigt i livet kan senare utveckla benskörhet (osteoporos) på grund av svagt skelett. 

Källor till kalcium i kosten

Kalcium finns i många livsmedel. Mjölk, yoghurt, ost, hermetisk fisk (sardiner/ansjovis), gröna grönsaker och mandlar, är extra bra källor.

Köp kalciumtillskott på DOZ Apotek.se

Vad kan kalciumbrist leda till?

När kroppen inte kan tillgodogöra sig tillräckligt mycket kalcium rubbas balansen mellan uppbyggnad och nedbrytning av skelettet. Kalciumbrist kan uppstå och längden bland annat leda till att skelettet blir mindre tätt och starkt. Fler risker vid kalciumbrist:

  • Ökad risk för utveckling av osteoporos (benskörhet).
  • Hjärtrytmen kan störas.
  • Kramper i muskler, allt från lätta till allvarliga kramper.
  • Utveckling av grå starr.
  • Trötthet eller andra psykiska störningar.

Vad händer vid för högt intag av kalcium?

Stora doser kalcium kan leda till biverkningar som förstoppning och illamående. Mycket höga kalciumnivåer i blodet (hyperkalcemi) kan bland annat leda till högt blodtryck, njursten, njursvikt och magsår. Hyperkalcemi behandlas av läkare. 

Källa: Livsmedelsverket med flera

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning