Antioxidanter

Antioxidanter skyddar kroppen mot fria radikaler (de misstänks kunna åstadkomma allvarliga cellskador och kanske även bidra till åldrandet). Antioxidanter förekommer naturligt i flera livsmedel, till exempel frukt och bär. Det finns också kosttillskott med antioxidanter. Kaffe är en av våra viktigaste antioxidantkällor. 

Vad är antioxidanter?

  • Antioxidanter är ett samlingsnamn på en rad naturliga ämnen som bland annat hämmar de fria radikalerna i kroppen. Färsk frukt och sura bär är rika på antioxidanter.
  • Många andra ämnen i maten, så kallade bioaktiva ämnen, kan fungera som antioxidanter.
    Exempel på bioaktiva ämnen är flavonoider och antocyaniner. Större mängder av bioaktiva ämnen finns bland annat i bär, lök, olika kålsorter, grönt te, rött vin, vindruvor, apelsin, nötter och fröer.
  • Antioxidanter skapas också naturligt i kroppen. Några kända antioxidanter är betakaroten (i till exempel morötter och grönkål), vitamin C och E, selen, Q10 och zink. Även zink, mangan och koppar spelar en viktig roll eftersom de bland annat ingår i enzymer med antioxidativa funktioner.
  • B- och D-vitamin är inte antioxidanter