Vegansk hudvård

Vegansk hudvård ökar i popularitet men vad är det egentligen? Vegansk hudvård är produkter som enbart innehåller ingredienser från växtriket. För att kunna kalla sig vegansk får produkten inte innehålla någonting från djur.

Vegansk hudvård och kosmetika

Veganska hudvård får bara innehålla ingredienser från växtriket. För att kunna kalla sig vegansk får produkten inte innehålla någonting från djur. Ingredienserna i vegansk hudvård är med andra ord från växtriket. Undantaget är icke-levande ingredienser från naturen, som vatten, mineraler, lera, salt och så vidare. 

Även ämnen tillverkade av levande djur, som bivax, honung, silkeprotein, lanolin (ullfett), shellac eller karmin måste undvikas i vegansk kosmetika. Mikroplast och hormonstörande ämnen som förstör levnadsvillkoren och miljön som djuren lever i, utesluts både i tillverkning, ingredienser och i förpackningar. 

Stränga krav på ekologisk och vegansk hudvård

Ekologiskt smink kan innehålla animaliska ingredienser så länge de är godkända för att användas i ekologiska produkter medan veganska produkter enbart innehåller ingredienser från växtriket, men dessa behöver inte nödvändigtvis vara ekologiskt framställda.

Ekologisk hudvård och kosmetika

För att få kallas ekologisk så finns det en rad kriterier som måste uppfyllas. Ingredienser, framställning, produktion och förpackning måste vara ekologisk och hållbar. Även dokumentation på detta måste finnas. Ingredienser i ekologisk kosmetika är från växter som inte utsatts för bekämpningsmedel och där konstgödsel inte använts.
Ingredienserna måste vara ekologiskt odlade och de får inte innehålla genmodifierade organismer (GMO). Ekologisk kosmetika får inte heller innehålla nanopartiklar, parfym, konstgjorda färgämnen, parabener, silikon eller petrokemikalier som mineralolja. 

Källa: Kosmetik- och hygienföretagen